Provincie Antwerpen


Provincie Antwerpen klaar om bevoegdheden inzake waterbeleid over te nemen

Provinciale expertise en investeringen renderen!

De provincie bouwde de afgelopen jaren heel wat expertise inzake waterbeleid en -beheer op. Er werden heel wat investeringen gedaan en projecten op het terrein gerealiseerd. Dat de wateroverlast van de afgelopen dagen in onze provincie beperkt bleef, is volgens gedeputeerde Rik Röttger dan ook geen toeval: "Het preventief beleid van de afgelopen jaren rendeert. Daar waar nodig werd ruimte voor water gecreëerd. Het versnipperde waterbeleid maakte dat we hiervoor soms buiten onze eigenlijke provinciale bevoegdheden moeten gaan. We doen dit echter steeds in samenspraak met en vaak zelfs op vraag van de betrokken lokale overheden. En blijkbaar met succes. Dus waarom niet meer bevoegdheden opeisen?"

Succesvol preventief waterbeleid

De voorbije 10 jaar heeft het provinciebestuur, als grootste waterloopbeheerder van de provincie, jaarlijks een bedrag van 7,5 miljoen euro geïnvesteerd in haar waterbeleid en de 1100 km waterlopen waarvoor ze bevoegd is.

Uit een eerste evaluatie blijkt dat deze investeringen een belangrijke bijdrage hebben geleverd om de gevolgen van de watersnood in de provincie Antwerpen tot een minimum te beperken, stelt gedeputeerde Rik Röttger tevreden vast:

"Onze 10 pompinstallaties hebben feilloos gewerkt en een onwaarschijnlijke massa water overgepompt. Ook de provinciale overstromingsgebieden hebben hun nut bewezen en heel wat woonwijken droog gehouden. Tot slot hebben ook de diverse herwaarderingsprojecten, waarbij waterlopen werden opengelegd, een bredere bedding kregen of een bypass kregen aangemeten hun effect niet gemist."

Dat de investeringen van de provincie geen maat voor niets waren, wordt onder andere bewezen in Lier. De verschillen pompstations en de drie provinciale overstromingsgebieden hebben - in tegenstelling tot september 1998 - alle inwoners van Lier en Koningshooikt droge voeten bezorgd. Hetzelfde aan de Hollebeek te Antwerpen waar de provincie een aantal jaren geleden de waterloop verlegde en er een overstromingsgebied voorzag. Ook Kapellen bleef grotendeels gevrijwaard, mede door een aantal herwaarderingsprojecten die de provincie heeft uitgevoerd aan de Zwarte Beek.

De pompinstallaties op de diverse waterlopen van 2e categorie hebben gedurende de wateroverlast van verleden weekend hun nut bewezen. Samen pompten deze installaties ongeveer 3.000.000 m³ water weg in de periode tussen 12 en 18 november.

De derde pomp op de Zeggeloop te Geel, die normaal als reservepomp dient, werd ook handmatig opgezet zodat de volle pompcapaciteit kon benut worden om het gebied van de Zegge te ontlasten.

Enkel één van de twee pompen op de Gestelbeek te Berlaar heeft het in de weekend begeven en dient voor herstelling naar Duitsland gevoerd te worden. De overgebleven pomp kon echter wel beletten dat het waterpeil verder steeg. Voor het overige functioneerden alle pompstations zoals het hoort.

Het preventieve luik van het provinciale waterbeleid heeft zijn waarde dus meer dan bewezen. Maar ook tijdens de watersnood was de provincie met verschillende medewerkers actief op terrein en werden heel wat - vaak kleine, maar wel essentiële - ingrepen uitgevoerd om mensen droge voeten te garanderen. Op hetzelfde moment werd in het provinciehuis door de provinciale dienst Waterbeleid ook ondersteuning gegeven aan de Gouverneur - net als in de andere provincies - en werd intensief samengewerkt met haar diensten die de noodplanning coördineren.

Provinciale expertise ter ondersteuning van de gemeenten

De provincie maakt echter ook werk van de nazorg. Zo zullen alle gemeenten een aanbod krijgen van het Provinciaal Instituut voor Hygiëne om het water uit particuliere putten en de bodem te laten onderzoeken. Als gevolg van de overstromingen kunnen deze immers verontreinigd en/of besmet zijn. Deze ondersteuning wordt, met uitzondering van het bodemonderzoek, gratis aangeboden. Bovendien zullen ze binnen de werking van het PIH prioriteit krijgen. Voor het efficiënt verloop worden particuliere aanvragen te kanaliseren via een gemeentelijke dienst. Bezorgde burgers kunnen zich tot de gemeentelijke milieudienst richten.

Voortdurende bijsturing

Verder gaat de dienst Waterbeleid in samenwerking met de dienst Noodplanning van de Gouverneur per gemeente een gedetailleerde evaluatie maken. Bedoeling is om een verfijning te kunnen bekomen van de overstromingskaarten, waar nodig het waterlopenbeheer of het investeringsprogramma bij te sturen.

Meer bevoegdheden voor provincies

Voor gedeputeerde Rik Röttger werd hiermee bewezen dat waterbeleid een provinciale kerntaak bij uitstek is. "Bovendien," stelt hij vastberaden, "zijn we ook klaar om bijkomende bevoegdheden ter harte te nemen, en van het gemeentelijke niveau, en van het Vlaamse niveau, want de versnippering in Vlaamse waterlopenbeheer dient echt wel aangepakt."