Openbaar Ministerie

Nieuwe richtlijn voor strafvordering overvallen

22 november 2010 - Openbaar Ministerie

Het Openbaar Ministerie (OM) verhoogt zijn strafeisen tegen verdachten van overvallen op woningen en bedrijven. Het College van procureurs-generaal heeft een richtlijn vastgesteld waarin dat is geregeld.

Ten opzichte van de huidige praktijk wordt de strafeis tegen meerderjarige overvallers met een jaar verhoogd. Een meerderjarige verdachte van een overval op een bedrijf kan rekenen op een strafeis van twee jaar, een overvaller op een woning op een eis van drie jaar. Als er gedreigd is met een vuurwapen wordt de eis in beide gevallen met een jaar verhoogd. Is er sprake van zwaar lichamelijk letsel, dan betekent dit wederom een jaar extra gevangenisstraf. Bij recidive gaat de straf met nog eens 50% omhoog. Voor minderjarige overvallers gelden lagere strafeisen omdat het jeugdstrafrecht maxima kent van één en twee jaar jeugddetentie.

De richtlijn geeft een goede ondersteuning bij het bepalen van de hoogte van de strafeis. Doel van de richtlijn is een uniforme strafvordering, maar uiteraard blijft er ruimte voor maatwerk.

Van de verhoging van de strafeis wordt een algemene en speciale preventieve werking verwacht. De verhoogde strafeisen zijn een signaal aan de samenleving dat daders van overvallen fors gestraft worden. Met deze nieuwe richtlijn wordt recht gedaan aan de enorme impact die overvallen hebben op slachtoffers.

De nieuwe richtlijn is van toepassing op overvallen in besloten plaatsen, woningen en bedrijven. De richtlijn heeft geen betrekking op winkeldiefstal gevolgd door geweld of bedreiging met geweld en op beroving op straat. Uitgegaan wordt van de wetsartikelen 312 en 317 van het Wetboek van Strafrecht (diefstal met geweld respectievelijk afpersing). De richtlijn wordt 1 december 2010 van kracht en geldt voor delicten die vanaf die datum worden gepleegd. De richtlijn is gepubliceerd op www.OM.nl.

Het aantal overvallen is de afgelopen jaren fors gestegen van 1.905 in 2006 tot 2.898 in 2009. Om het tij te keren heeft de minister van Justitie een taskforce Overvallen in het leven geroepen. Daarin zijn - naast het OM - de politie, gemeenten, het ministerie van Veiligheid en Justitie en het bedrijfsleven vertegenwoordigd. Alle leden van de taskforce kijken, ieder vanuit zijn verantwoordelijkheid en bevoegdheid, maar in samenhang met elkaar, wat eenieders bijdrage kan zijn aan het verminderen van het aantal overvallen.