VNG en GGD Nederland eens met rapport Van Dijk
22/11/2010 13:48
VNG
Drastische veranderingen zijn nodig om herhaling te voorkomen
De conclusies uit het rapport van de commissie van Dijk zijn een steun in de rug voor GGD Nederland en de VNG. De organisaties stellen dat het belang van de volksgezondheid nooit meer ter discussie mag worden gesteld ten opzichte van het dierenwelzijn en economisch belang. VNG en GGD Nederland rekenen erop dat de aanbevelingen van de commissie onverkort worden overgenomen.
Q-koorts heeft onnodig lang ongestoord om zich heen kunnen grijpen, zo blijkt uit het rapport van onderzoekscommissie Van Dijk. De VNG en GGD Nederland hebben de afgelopen jaren regelmatig richting ministeries aangegeven dat de volksgezondheidsbelangen leidend moeten bij de Q-koortsbestrijding. Nu is het moment om lering te trekken uit de resultaten en concrete maatregelen te nemen om herhaling te voorkomen. Naast Q-koorts zijn er ook andere zoönosen die een gevaar vormen. Daar moet de overheid nu al op anticiperen.
De commissie concludeert dat de interdepartementale samenwerking niet goed is verlopen en dat gemeenten en GGD'en onvoldoende support hebben gehad van de rijksoverheid. Om antwoord te kunnen geven op de vraag welke lessen er uit aanpak van de Q-koorts kunnen worden geleerd voor de toekomst, is aandacht voor de lokale verantwoordelijkheden en processen onmisbaar. De bestrijding van de Q koorts is volgens de Wet Publieke Gezondheid een verantwoordelijkheid van de burgemeesters. Burgemeesters hebben volgens deze wet bevoegdheden om infectieziekten te bestrijden, waaronder het in quarantaine zetten van gebouwen en vervoersmiddelen die besmetting veroorzaken. Ze worden daarbij ondersteund door de GGD'en.
De VNG stelt echter dat de bestrijding bij een epidemie als de Q-koorts de verantwoordelijkheid op nationaal niveau dient te liggen en niet op gemeentelijke- of provinciale niveau. Daarbij moet de aansturing van de bestrijding vanuit dat niveau verbeteren. Er moet duidelijkheid komen over wanneer een ziekte aangepakt moet worden volgens status C, B of A-ziekte. Volksgezondheidsbelangen moeten vooropgesteld worden boven economische belangen. Er moet een aanpassing van de wetgeving komen voor lokale en provinciale overheden bij de vergunningverlening voor megastallen. Om zoönosen (infectieziekten die van dier op mens overdraagbaar zijn) beter te bestrijden, moet er structureel beter samengewerkt worden tussen professionals uit de volksgezondheid en de diergeneeskunde. Op lokaal, provinciaal en nationaal niveau. Dit om snelle signalering, kennisuitwisseling, beleidsontwikkeling en goede voorlichting aan burgers mogelijk te maken. Dit gebeurt wel maar wordt nog lang niet overal structureel opgepakt. De regering dient hiervoor met een plan te komen waar GGD Nederland en de VNG bij betrokken worden.
Den Haag, 22 november 2010
http://www.vng.nl/pers