Rijksvoorlichtingsdienst

Marine bereidt zich voor op havenbewakingstaak

De Duik- en Demonteergroep van de Koninklijke Marine beoefent deze week in de haven van Rotterdam tal van realistische scenario's op het gebied van havenbewaking. Van het afzoeken van de Maashaven met een duikrobot tot het afspeuren van de romp van een vrachtschip op explosieven. Vanaf 1 januari 2011 levert de DDG twee duikpelotons voor deze taak.

Defensie ontwikkelde zich de afgelopen jaren tot een structurele veiligheidspartner van politie, brandweer en gemeenten. Want ook binnen de landsgrenzen staat defensie garant voor veiligheid. Van de inzet van special forces bij een terroristische dreiging, ondersteuning bij crisis- en rampenbestrijding tot het uitvoeren van havenbewaking. Dit alles in het kader van de Intensivering Civiel-Militaire Samenwerking (ICMS).

Ook de DDG ondersteunt sinds jaar en dag civiele autoriteiten als politie en gemeenten. Zo voert de DDG standaard een preventief explosievenonderzoek uit bij staatsbezoeken, evenementen en havenbezoeken van buitenlandse oorlogsschepen en assisteert zij bij het zoeken naar vermiste personen. In het kader van ICMS levert de DDG vanaf 1 januari 2011 twee duikpelotons voor havenbescherming. Om de capaciteit en getraindheid op dit gebied te bestendigen, oefent de eenheid deze week in de haven van Rotterdam.

In een realistische setting werd het duikpeloton geconfronteerd met allerlei opdrachten. Zo onderzochten de duikers de scheepshuid van het historische stoomschip Rotterdam en werd met de REMUS (Remote Environmental Monitoring System) de Maashaven afgezocht. Deze onderwaterrobot is in staat om met hoogwaardige sonarapparatuur geheel zelfstandig en veel sneller dan duikers de (zee)bodem in kaart te brengen.

Noot voor redacties (