Nederlandse Taalunie

Taalunie bindt jongeren met taalartiesten

Den Haag - 20 september 2010

Jonge taalliefhebbers krijgen de kans om samen met een bekende artiest op de planken te staan in Brugge tijdens het feest ter gelegenheid van dertig jaar Nederlandse Taalunie. Een wedstrijd hiervoor is van start gegaan.

Onder het motto `Nederlands Wereldtaal' brengt de Taalunie op 20 november bewindslieden, deskundigen, en vooral ook heel veel jongeren samen in Brugge. De middag staat in het teken van een feest voor een publiek van jong taaltalent. Een belangrijk onderdeel van het feest is de presentatie van creatief werk door jongeren. Daar wordt nu een wedstrijd voor gelanceerd in vier categorieën. De organisatoren zoeken twee liedjesteksten. De eerste is voor de Nederlandse zangeres Roos Rebergen (Roosbeef). Zij werkt aan een nieuwe cd en heeft voor één nummer al een melodie en één zin. Ze zoekt een jongere die er een complete songtekst van kan maken. De tweede liedjestekst is een vertaling. De Vlaamse zangeres Eva de Roovere zou graag een Nederlandse versie van `Set the Fire to the Third Bar' (Snow Patrol) in haar repertoire opnemen en ze zoekt een jonge vertaler. De schrijver Ronald Giphart heeft een intrigerend middeleeuws gedicht gevonden over een meisje in haar ondergoed. Hij nodigt jongeren uit om een hedendaagse bewerking te maken. Dat mag een gedicht zijn, maar ook een verhaal, een toneelstukje, een raptekst of wat dan ook. En Bastiaan Geleijnse, één van de tekenaars van Fokke en Sukke, ten slotte zoekt een dialoogje bij twee cartoons over taal.

Jongeren tussen 14 en 19 jaar kunnen zich individueel inschrijven voor deze creatieve wedstrijd, of met een groepje. De winnaars worden uitgenodigd in Brugge en alle kosten worden betaald.

Inschrijven gebeurt via een formulier op de website www.nederlandswereldtaal.org. Daar lichten de artiesten zelf hun opdracht toe in filmpjes en het gehele wedstrijdreglement is er te vinden.

De Nederlandse Taalunie is een beleidsorganisatie waarin Nederland, Vlaanderen en Suriname samenwerken op het gebied van de Nederlandse taal en letteren en het onderwijs in en van het Nederlands. De Taalunie ziet het als haar opdracht om ervoor te zorgen dat alle Nederlandssprekenden hun taal op een doeltreffende manier kunnen gebruiken. Meer informatie over de Taalunie is te vinden op taalunieversum.org.

---


Noot voor de redactie,