Gemeente Soest

Renovatie van het Nassauplantsoen

18 november 2010

De gemeente Soest gaat het Nassauplantsoen grondig opknappen. Dit renovatieplan is tot stand gekomen dankzij de inzet van verschillende betrokken omwonenden. Het is daarmee een plan van, voor en door bewoners geworden.

Het participatietraject heeft geleid tot verschillende aanpassingen, zoals vervangen zwarte bankjes door groene, maar ook minder bankjes, ander groen op bepaalde plekken, een groter en qua vorm aangepast hondenuitlaatterrein. Het resultaat is een groen plan met herplant van verschillende soorten bomen, nieuwe vaste plantenborders en heesters, bloembollen langs de Irenelaan en een deels omheind hondenlosloopterrein.

Het Nassauplantsoen dateert uit 1964 en kenmerkt zich door gazons met bomen. In het bovenste gedeelte van het plantsoen, langs de Prins Hendriklaan, liggen de heestervakken en de vaste planten borders. Het gazon op het onderste gedeelte is een losloop- en uitlaatgebied voor honden.

Op 13 september heeft de gemeente aan de hand van een zogenaamd praatplan de renovatieplannen van het Nassauplantsoen met omwonenden besproken. De opmerkingen die omwonenden hadden op het praatplan, zijn verwerkt in een conceptplan. Dit conceptplan is op 26 oktober aan omwonenden gepresenteerd en wederom besproken. De gemaakte opmerkingen op het conceptplan zijn vervolgens verwerkt in het definitieve plan.

Omwonenden hebben overall positief gereageerd over de wijze waarop dit plan tot stand is gekomen. De heer Klein Schiphorst: "De presentatie van het conceptplan voor het opknappen van het Nassauplantsoen was een helder en opbouwend verhaal." Wethouder Jannelies van Berkel is blij met deze reacties: "We hebben dit écht gezamenlijk, omwonenden en gemeente, gedaan. In goed overleg zijn we tot dit mooie plan voor het Nassauplantsoen gekomen."

Definitieve plan

Omdat de conditie van de bomen op het Nassauplantsoen de afgelopen jaren sterk is afgenomen, worden 26 nieuwe bomen geplant, zoals eiken, amberbomen en tulpenbomen. Door deze nieuwe aanplant wordt de boomstructuur op het Nassauplantsoen hersteld.

De huidige bloeiende en geurende heesters worden gecombineerd met jonge wintergroene heesters. De beplanting bloeit vanaf maart tot en met oktober in de kleuren blauw, roze, rood en wit.

Omwonenden hadden onder andere aangegeven geen voorstander te zijn van een geheel omheind hondenlosloopterrein. Het huidige hekwerk langs het hondenlosloopterrein aan de oneven zijde van het Nassauplantsoen wordt daarom vervangen door een rastermathekwerk met een hoogte van 100 cm en langs het nieuwe plantvak aan de zijde van de Beatrixlaan wordt ook een hekwerk geplaatst.

Om slijtplekken in het gazon te voorkomen worden op verzoek van omwonenden op het bovenste gedeelte van het Nassauplantsoen geen doeltjes geplaatst. Kinderen kunnen het hele gazon gebruiken om te voetballen en te spelen.

Voor het plaatsen van speeltoestellen biedt dit plan geen financiële ruimte. Mogelijk worden uit het wijkbudget van het Wijkbewonersteam Soestdijk-'t Hart een aantal speeltoestellen geplaatst.

Jongeren

Op de eerste bewonersavond hebben de aanwezige omwonenden aangegeven dat ze 's avonds overlast van jongeren ervaren. Stichting Balans heeft daarop een verkennend onderzoek gedaan naar de aard en omvang van de overlast. Zij hebben geconcludeerd dat de overlast vooral 's nachts plaatsvindt en dat de inzet van jongerenwerk hierdoor weinig kan betekenen. Balans werkt namelijk alleen overdag en in de vroege avond.

Op de tweede bewonersavond was de wijkagent aanwezig en heeft hij alle opmerkingen van overlast genoteerd. Omwonenden kunnen bij echte hinder en strafbare gedragingen in de avond en nachtelijk uren de politie bellen. Op basis van het aantal meldingen van overlast kan de politie vervolgens bepalen of zij extra gaan inzetten op deze overlast.

Balans heeft geadviseerd de bankjes meer in het zicht te plaatsen om de aanwezigheid van de jongeren minder bedreigend en minder anoniem te maken. Dit advies is meegenomen in het ontwerp. Eventuele verzoeken om meer banken te plaatsen kunnen aan de gemeente worden doorgegeven. De gemeente kan dan bekijken wat mogelijk is om extra banken te plaatsen.

Op basis van het definitieve plan gaat de gemeente de werkzaamheden voorbereiden. Later dit jaar worden omwonenden geïnformeerd over de aanvang en de duur van deze werkzaamheden. De bloembollen worden in ieder geval op korte termijn ingeplant zodat ze komend voorjaar al kunnen bloeien.