PERSBERICHT
Amsterdam, 17 november 2010
Filmsector protesteert tegen voorgenomen bezuinigingen
Ter ondersteuning van de campagne Nederland schreeuwt om cultuur heeft EYE, het sectorinstituut voor de film in Nederland, een toepasselijk eenminuutfilmpje op YouTube geplaatst.
Het filmpje is samengesteld uit vijftien Nederlandse speelfilmfragmenten waarin een schreeuw is te horen. De compilatie bevat schreeuwen uit allerlei genres - van horror tot drama - en roept op om te protesteren tegen de drastische bezuinigingsplannen voor de kunst en cultuur door het kabinet-Rutte. De actie wordt ondersteund door Nederlandse beroepsverenigingen en film- en cultuurfestivals. Schreeuw om filmcultuur is te vinden op het YouTube-kanaal van EYE Film Instituut Nederland:
Schreeuw mee en stuur door
Namens de Nederlandse filmsector roept EYE zoveel mogelijk mensen op het filmpje door te sturen via Twitter, Facebook, Hyves, Linkedin en blogs. Steun de landelijke campagne Nederland schreeuwt om cultuur en kom massaal naar de publieksmanifestaties in diverse Nederlandse steden op zaterdag 20 november.
Van Terra Nova tot Zwartboek
De gebruikte filmfragmenten zijn afkomstig uit Zwartboek (Paul Verhoeven), Spoorloos (George Sluizer), De gelukkige huisvrouw (Antoinette Beumer), Blind (Tamar van den Dop), Karakter (Mike van Diem), De lift (Dick Maas), Terug naar de kust (Will Koopman), Terra nova (Gerard Rutten), De hel van '63 (Steven de Jong), Phileine zegt sorry (Robert Jan Westdijk), Zwart water (Elbert van Strien), Gangsterboys (Paul Ruven), Iep! (Rita Horst), Skin (Hanro Smitsman) en Lang en gelukkig van Pieter Kramer.
EYE Film Instituut Nederland dankt de volgende organisaties en personen voor hun inzet: Nederlands Film Festival, Nederlands Fonds voor de Film, Warner Bros., Linden & Barbosa, Motel Films, IDTV, E1 Entertainment JustBridge, Klaas de Jong/Kiar, Edwin Rutte, Dutch Film Works, Lemming Film, Eyeworks, RTLNederland, Buena Vista International, Phanta Vision, BFD; A-Film, nummer19, Independent Films, NLfilm, Paul Verhoeven, editor van de film Annelies van Woerden, Herman de Wit en Jonathan Mees.