Gemeente Berkelland

Berkelland zamelen meer plastic afval in dan verwacht

Inwoners van Berkelland zamelen meer plastic afval in dan verwacht

Tot en met september dit jaar is al 346.000 kg ingezameld.

Plastic hero

De inwoners van Berkelland zamelen meer plastic afval in dan verwacht. Tot en met september dit jaar is al 346.000 kg ingezameld, en dat terwijl er was gerekend op 277.000 kg plastic voor heel 2010. De hoeveelheid plastic afval van de maanden oktober, november en december komen daar nog bij. De hoge opbrengst geeft aan dat veel inwoners het belangrijk vinden dat het plastic wordt hergebruikt.

Tweede leven

Volgens de Nedvang, de stichting die het scheiden en recyclen van het afval coördineert, krijgt 80 procent van het plastic verpakkingsafval van huishoudens een tweede leven. Dat blijkt uit de officiële opgaven van de afvalverwerkers aan de Nedvang. De VROM-inspectie controleert deze opgaven regelmatig. Berichten dat de helft van het ingezamelde plastic wordt verbrand kloppen dan ook niet. De Nedvang noemt deze berichten onzinnig en schadelijk voor de succesvolle inzameling. De Nedvang vertegenwoordigt het bedrijfsleven en coördineert de plasticinzameling in Nederland.

Inzamelzakken bij Afvalkalender 2011

Begin december wordt de Afvalkalender 2011 verspreid. Ieder huishouden krijgt dan ook 24 nieuwe inzamelzakken. Hebt u nieuwe inzamelzakken nodig? Dan kunt u de zakken gratis afhalen bij de Gemeentewinkel in Borculo en de Servicepunten in Eibergen, Neede en Ruurlo.

Plastic voor 7.30 aan de weg

De inzamelaars rijden andere routes dan bij de huisvuilinzameling. Dat betekent dat de inzamelaar eerder of later in uw straat komt dan u gewend bent bij de inzameling van de containers. U moet het plastic vóór 7.30 uur aan de weg zetten. U kunt het plastic ook de avond tevoren aan de weg zetten. Zet het niet eerder aan de weg, dit vergroot de kans op zwerfvuil.

Geen plastic laten liggen

Is uw plastic niet meegenomen, laat u het dan niet aan de weg liggen. Haal de zakken weer op en bewaar ze voor de volgende inzamelronde. Plastic dat aan de straat blijft liggen kan veel zwerfvuil veroorzaken.

Tips voor het scheiden van plastic


- op de afvalkalender 2010 staat wat u wel en niet in de inzamelzakken mag doen;


- papier, karton of resten (aluminium-)folie moet u zoveel mogelijk van het plastic halen. Als dat niet lukt, laat u het zitten.


- om te voorkomen dat ongedierte en honden of katten de plastic zakken kapot maken kunt u plastic met vleesresten of andere etensresten ook in de grijze container doen. Wij vinden het belangrijk dat er geen ongezonde situaties ontstaan.

Tips voor de inzameling


- u mag het plastic alleen in de speciale zakken aanbieden. Andere inzamelzakken worden niet meegenomen.


- u knoopt de inzamelzakken gemakkelijk dicht met de trekbandsluiting


- op de afvalkalender 2010 staat wanneer in uw straat plastic wordt ingezameld


- het plastic zet u op dezelfde plek aan de weg als uw container


- maakt u gebruik van een verzamelcontainer, zet u het plastic op de inzameldag voor uw wooncomplex aan de weg.