Gemeente Lingewaard


Plan Buitengebied wordt geactualiseerd

De huidige bestemmingsplannen Buitengebied van Lingewaard dateren van 1978 en later.
Om aan wettelijke verplichtingen te kunnen voldoen moeten deze plannen voor 1 juli 2013 actueel en digitaal beschikbaar zijn. Een goede zaak omdat met de opmaak van nieuwe regels in het nieuwe plan ingespeeld kan worden op actuele en toekomstige ontwikkelingen en dat er een uniforme regeling komt voor het hele buitengebied van de gemeente.

Omvang van het plan Buitengebied
Het buitengebied van onze gemeente is erg omvangrijk en wordt onder verdeeld in zes verschillende gebiedseenheden, zijnde:
1. glastuinbouwgebied Bergerden

2. de uiterwaarden

3. park Lingezegen

4. het gebied herstructurering glastuinbouw
5. het Zeegbos

6. het restgebied

Voor de uiterwaarden bestaat al een actueel bestemmingsplan (2005) en voor het park Lingezegen en tuinbouwgebied Bergerden worden aparte bestemmingsplannen opgesteld. Al deze genoemde gebieden worden dus niet meer opgenomen in het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied.

De gebieden die wel in het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied worden opgenomen zijn: het herstructureringsgebied glastuinbouw, het Zeegbos en het restgebied. (zie plankaartje)

download Buitengebied

Voorbereiding
Voor de planvoorbereiding is een klankbordgroep ingesteld met vertegenwoordigers van provincie, waterschap, RBT-KAN, de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) en stichting Lingewaard Natuurlijk. Deze klankbordgroep adviseert de ambtelijke projectgroep bij het maken van het nieuwe bestemmingsplan. Als extern adviseur is het bureau Pouderoyen en Compagnons uit Nijmegen ingeschakeld.

Verkenningsexcursie
Leden van de klankbord- en projectgroep en gemeenteraadsleden hebben zaterdag 6 november jl. een verkenningsexcursie gemaakt door het gebied. Daarbij zijn diverse bedrijven en plekken bezocht om zich te oriënteren over de plaatselijke omstandigheden en over de kansen en bedreigingen, die door de verschillende gebruikers worden ervaren. Er is een bezoek gebracht aan de bloemkwekerij Evers aan de Geldersehoek, de melkveehouderij Het Meer aan de Lodderhoeksestraat, de fruitboomkwekerij De Koffiemolen in Doornenburg en de Bed&Breakfastinrichting Beijersland in Gendt.
De eigenaren van de bedrijven hebben het gezelschap op degelijke wijze geïnformeerd waardoor de leden een goed beeld hebben kunnen krijgen van de huidige knelpunten in de bedrijfsvoering van alledag. Verder werd door de Stichting Lingewaard Natuurlijk uitleg gegeven over de diverse landschapselementen in het gebied in de omgeving van de Betuwelijn in Angeren en de Broeksestraat in Gendt.

Aftrap en procedure
Met deze excursie is de feitelijke aftrap gegeven om te komen tot een nieuw bestemmingsplan Buitengebied. De komende periode zal besteed worden aan de inventarisatie van de actuele situatie en daarin zal er overleg zijn met belangenorganisaties en individuele (agrarische) ondernemers en bewoners. Enerzijds om geïnformeerd te worden over toekomstige ontwikkelingen en anderzijds voor het vergroten van draagvlak voor het nieuwe plan.
Daarnaast worden uitgangspunten voor de toekomstige regels verwoord in een rapport dat als basis dient voor een op te stellen voorontwerp-bestemmingsplan. Dit rapport zal naar verwachting begin 2011 gereed zijn.

Zodra het voorontwerp-bestemmingsplan gereed is (1e helft 2011) zal dit ter-inzage worden gelegd en volgt de wettelijk verplichte inspraakprocedure.

Het streven is dat de gemeenteraad het nieuwe bestemmingsplan eind 2012/begin 2013 vaststelt.

Buitengebied

Buitengebied

(Geplaatst: 16 november 2010)