"Stop EU-ingreep pensioenen"


Ruim 4.000 reacties op petitie Nederlands Europarlementslid

BRUSSEL, 20101115 -- Ruim 4.000 adhesiebetuigingen van Nederlanders die bemoeienis vrezen van Brussel met de Nederlandse pensioenen. Dat is het resultaat van een bliksemactie van Europarlementslid Kartika Liotard van Verenigd Links. Vanmiddag heeft zij in Brussel aan EU-commissaris voor sociale zaken László Andor het resultaat overhandigd van één week actievoeren.

Slotweek
Vandaag was de deadline om te reageren op een plan van de Europese Commissie die wil ingrijpen in de pensioenen. Liotard: "Het ging om een `stille consultatie' van vier maanden. Vrijwel geen enkele burger kende deze inspraakmogelijkheid. Commissaris Andor zei me vanmiddag dat iedere burger de gelegenheid heeft gehad om te reageren, maar ik blijf erbij dat bijna niemand in ons land op de hoogte was van deze EU-inspraak. Daarom juist heb ik in de slotweek actie gevoerd via advertenties en mijn website www.nietzomaar.nl. En wat blijkt? Burgers hebben wel degelijk interesse in Europese zaken. De Europese Commissie beperkt zich tot `ter inzage leggen, niemand zeggen'. Ze luistert beter naar pensioenverzekeraars, banken en beleggers dan naar de opmerkingen van kiezers zelf. Ik heb hem daarom een pak met meer dan vierduizend inspraakreacties overhandigd. Die had hij anders niet gekregen."

Adequaat
Brusselse bemoeienis pakt volgens Liotard negatief uit op de pensioenen in Nederland. "Ons stelsel is vergeleken met andere EU-landen relatief stevig gefundeerd. Als Brussel zich er mee gaat bemoeien, vrees ik - net als VVD-staatssecretaris Paul de Krom - dat de Nederlandse pensioenpremies met 20 tot zelfs 30 procent omhoog moeten. De Europese Commissie wil ook gaan bepalen wat een "adequaat" pensioen is; het kan bijna niet anders dan dat zo'n pensioen een minimaal EU-pensioen wordt. Een minimumnorm van de EU kan lidstaten met een redelijk pensioenstelsel zoals Nederland omlaag trekken. Dat verschijnsel hebben we al vaker gezien in de sociale zekerheid." Naast reacties via www.nietzomaar.nl zijn er ook per fax, post, telefoon en e-mail reacties binnengekomen bij Liotard. Het merendeel ervan ondersteunt haar visie dat ingrijpen in de pensioenen uit den boze is.
Kartika Liotard: "Ik zal de pensioenkwestie de komende maanden nauwlettend volgen. Belangstellenden kunnen hun reacties en opmerkingen nog steeds kwijt op mijn website."

Een greep uit de reacties van mensen die op de petitieactie hebben gereageerd:
- "Handen af van onze opgebouwde rechten."
- "Als vertegenwoordiger in de Pensioenraad van Zorg& Welzijn protesteer ik tegen EU bemoeienis, deze roept zeer veel protest op van alle gepensioneerden in Nederland."
- "Het is onterecht dat een Europese Commissie gaat bepalen wat er met mijn spaargeld moet gebeuren."
- "Ik ben tegen bemoeienis van de EU in het Nederlandse pensioenstelsel."
- "Hoe komen ze erbij om onze pensioenen te korten. Hiervoor hebben wij zelf premie betaald en dus recht op wat er is beloofd."
- "Laat ieder land zijn eigen pensioen regelen."

Verenigd Links Europees Parlement