Provincie Noord-Holland

PERSBERICHT

PvdA wil impuls voor Noord-Holland-Noord nu Wieringerrandmeer vervalt

PvdA: "Onderdelen Wieringerrandmeer voortzetten"

Nu het Wieringerrandmeer niet doorgaat, wil de PvdA dat onderdelen van de plannen alsnog worden uitgevoerd, om zo een impuls te geven aan de regio. Het gaat om restauratie van de Wierdijk, de aanleg van de ecologische hoofdstructuur en de aanleg van een recreatief fietspad tussen Den Oever en Medemblik. De PvdA heeft hierover maandag 15 november twee moties ingediend in Provinciale Staten van Noord-Holland.

Ecologische hoofdstructuur

De provincie zal de komende tijd een inventarisatie maken van de plannen om een natuur- en milieu-impuls en een economische impuls te geven aan de regio, nu het Wieringerrandmeer is afgeblazen. De PvdA wil vooruitlopend op deze inventarisatie nu alvast een start maken met enkele ontwikkelingen. PvdA-statenlid Ed Wagemaker: "Natuurlijk moet je eerst inventariseren wat er mogelijk is aan sociaal-economische impulsen in het gebied, maar over de Wierdijk en de ecologische hoofdstructuur, de Noordboog-Oost, is vrijwel iedereen het eens."

De aanleg van de ecologische hoofdstructuur was een belangrijk onderdeel van de plannen voor het Wieringerrandmeer. Nu het plan niet doorgaat, komt ook dit onderdeel in gevaar. De Wierdijk vormt de natte verbindingslijn van de Noordboog-Oost. Diverse agrarische percelen in het plangebied zijn de afgelopen jaren al aangekocht door de provincie voor het realiseren van de ecologische hoofdstructuur. De PvdA wil dat de provincie doorgaat met dit onderdeel van de plannen.

Recreatief fietspad

Behalve voor restauratie van de Wierdijk en de aanleg van de Noordboog-Oost pleit de PvdA ook voor snelle aanleg van het recreatieve fietspad tussen Den Oever en Medemblik. Dit is de enige ontbrekende schakel in het recreatieve fietsenplan van de provincie. Aanleg van deze route kan een belangrijke impuls betekenen voor de toeristische waarde van het gebied.

Ed Wagemaker: "De IJsselmeerdijk wordt nu verstevigd, bij uitstek het moment om werk met werk te maken. De werkzaamheden aan de dijk bieden een unieke kans om tegen lagere kosten een recreatief fietspad buitendijks aan te leggen."


*** EINDE PERSBERICHT ***

Noot voor redacties