Raad van State


maandag 15 november 2010
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Almere van het bestemmingsplan 'Hostel Blekerstraat 30'. Het plan maakt de bouw mogelijk van een hostel voor drugsverslaafden met een zogenoemde dubbele diagnose. Dat betekent dat zij ook vaak een psychische aandoening hebben. Het hostel biedt ruimte aan 29 verslaafden die onder begeleiding en toezicht aan de Blekerstraat zullen gaan wonen. Een groot aantal omwonenden is het niet eens met het plan. Zij vrezen voor overlast en voor een verslechtering van hun woon- en leefklimaat. Ook vrezen zij voor de veiligheid in de buurt, omdat het hostel drugshandelaars zou aantrekken. In afwachting van de behandeling van hun beroepen heeft een aantal omwonenden de Raad van State gevraagd het plan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201008530/2)

10.00 uur

Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Delft heeft opgelegd aan een betonfabriek aan de Rotterdamseweg in Delft. Het gemeentebestuur heeft de dwangsom opgelegd, omdat de betonmolen van de fabriek een aantal keer vroeger op de dag in werking zou zijn geweest dan wat volgens de milieuvergunning is toegestaan. Ook zouden vrachtwagens op het terrein hebben gereden en zou er grind zijn gestort voor 6.00 uur 's ochtends. Dat is het tijdstip waarop de fabriek mag beginnen met de werkzaamheden. De fabriek bestrijdt de overtredingen en komt tegen de dwangsom in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201004441/1) Zitting over de dwangsom die de burgemeester van Breda heeft opgelegd aan een inwoonster van de gemeente. De burgemeester heeft de dwangsom opgelegd omdat de vrouw een seksclub zou exploiteren aan de Academiesingel in Breda. Dit is volgens hem in strijd met de Algemene Plaatselijke Verordening. De vrouw bestrijdt de overtreding. Bovendien zou de burgemeester de dwangsommen niet meer mogen innen, omdat de overtreding verjaard zou zijn. Daarom komt zij tegen de dwangsom in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Breda verklaarde in maart 2010 een eerder beroep van de vrouw ongegrond. (zaaknummer 201003982/1)

10.45 uur

Zitting over de afwijzing door de voormalige minister van LNV van het verzoek van een inwoner uit Yerseke om een tijdelijke vergunning voor het vissen op handkokkels in de Waddenzee. De minister heeft de vergunning geweigerd omdat er maximaal tien vergunningen worden afgegeven voor de handkokkelvisserij. Omdat er meer aanvragen zijn dan vergunningen, wordt er geloot. De loting wordt verricht door een notaris. De man werd niet ingeloot, zodat hij niet in aanmerking kwam voor een vergunning. De man is het hier niet mee eens en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij vindt het beleid van de minister dat er maar tien vergunningen worden verleend op basis van loting, willekeurig en oneerlijk. De rechtbank in Middelburg verklaarde in maart 2010 een eerder beroep van de man ongegrond. (zaaknummer 201004253/1)

11.00 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Maarssen van het bestemmingsplan 'MFA Bisonspoor'. Het bestemmingsplan maakt de nieuwe ontwikkeling mogelijk van het winkelcentrum 'Bisonspoor', de sporthal, de bibliotheek en het zwembad in Maarssenbroek. Het complex zal daarna ook ruimte bieden aan een jongerencentrum en een aantal woningen. Een inwoner van Maarssen is het niet eens met het plan. Naar zijn mening had het gemeentebestuur een uitgebreid onderzoek moeten doen naar de milieugevolgen van het plan voor de omgeving. Het zou volgens de man vooral gaan om de gevolgen van de bezoekers voor de flora en fauna, en in het bijzonder de vleermuizen in het gebied. Daarom is hij tegen het plan in beroep gekomen. In afwachting van de behandeling daarvan verzoekt hij de Raad van State het plan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201008702/2)

11.00 uur

Zitting over de vergunning die het college van gedeputeerde staten van Groningen heeft verleend aan het waterschap Aa en Hunze voor het ontgronden van een aantal percelen in de gebieden Benenloop van de Westerwoldse Aa, Kuurbos/Bos op Houwingaham en Hamdijk en Bovenlanden. De gebieden worden ontgrond om een recreatiebos en enkele robuuste verbindingszones aan te leggen. Ook wordt er een waterberging gerealiseerd. Een groot aantal omwonenden is het niet eens met de werkzaamheden in het gebied en komt tegen de vergunning in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen vooral voor aantasting van het waardevolle, agrarische landschap dat Groningen volgens hen zo karakteriseert. (zaaknummer 201003895/1)

11.45 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Roermond heeft verleend aan Gelre B.V. voor een reclamemast ten zuiden van de Elmpterweg, tussen de A73 en de N271, in Roermond. Het gaat om een mast van 16,5 meter hoog. Twee inwoners van Roermond komen tegen de vergunning in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat de mast niet hoger dan 15 meter mag worden. Ook komt de mast te dicht bij een andere mast te staan. Verder vrezen zij voor lichthinder en bederf van hun uitzicht. Ten slotte zouden hun woningen minder waard worden. Daarom komen de twee inwoners in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201004122/1)

12.15 uur

Zitting over de gewijzigde milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Eindhoven heeft verleend aan KPN voor een zendmast aan de Croy in Eindhoven. De vergunning maakte het al mogelijk een vijfde zender voor digitale televisie in de mast te bevestigen. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft in februari 2010 de milieuvergunning eerder gedeeltelijk vernietigd, omdat in de vergunning niet stond hoe groot de opgewekte elektrische veldsterkte in de omgeving van de zendmast maximaal mocht zijn. De uitspraak met zaaknummer 200901261/1 is te vinden op deze site. Naar aanleiding van deze uitspraak heeft het gemeentebestuur alsnog in de vergunning een voorschrift opgenomen met betrekking tot de veldsterkte. Een aantal inwoners uit Eindhoven is het hier niet mee eens en komt ook tegen de wijziging van de vergunning in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij zijn nog steeds bang dat hun huishoudelijke apparatuur wordt verstoord. Verder vinden zij dat het gemeentebestuur had moeten beoordelen wat de effecten van alle zenders in de zendmast zijn voor de gezondheid van omwonenden. (zaaknummer 201004935/1)
Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Voerendaal heeft verleend voor achttien appartementen en een Jan Linders supermarkt aan het Drossaert de Limpensplein-Pleinstraat in Klimmen. Het complex komt dicht bij een hoogspanningsleiding te staan. De rechtbank in Maastricht heeft in februari 2010 een eerder beroep van een winkeliersvereniging en een Plus supermarkt uit de buurt gegrond verklaard. Naar haar oordeel had het gemeentebestuur onderzoek moeten doen naar de mogelijke gevolgen van hoogspanningsleidingen voor de gezondheid van kinderen die in die appartementen komen te wonen. Verder had het gemeentebestuur naast een bouwvergunning ook een ontheffing moeten verlenen, omdat binnen zes meter van de bekabeling van bovengrondse hoogspanningsleidingen wordt gebouwd, aldus de rechtbank. De ontheffing is inmiddels verleend. De winkeliersvereniging en de supermarkt vinden dat het gemeentebestuur de ontheffing tegelijkertijd met de bouwvergunning had moeten verlenen. Verder vrezen zij voor parkeeroverlast, omdat er te weinig parkeerplaatsen zouden zijn in de omgeving. Daarom komen zij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201003608/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.

14.45 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Fryslân van het bestemmingsplan 'Kenniscampus/Rengerspark' van de gemeente Leeuwarden. Met het plan willen de gemeente en de provincie een kenniscampus ontwikkelen naast het Rengerspark. De campus zal volgens hen voldoen aan de eisen van nieuwe onderwijsconcepten met moderne voorzieningen waarin 'studeren, werken, sporten en relaxen' worden samengebracht. Het onderwijs en de faciliteiten worden op elkaar afgestemd en uitgebreid, waardoor studeren in Leeuwarden volgens de gemeente en de provincie nog aantrekkelijker wordt. Op de nieuwe campus gaan uiteindelijk 16.000 studenten en 2.000 medewerkers wonen, werken en studeren. De onderwijsgebouwen van de NHL Hogeschool en Stenden Hogeschool grenzen aan een centraal plein en beide scholen hebben hier hun entree. Aan het plein komen winkels en terrassen. Naast veel groen speelt volgens de gemeente ook water een belangrijke rol bij de vormgeving van het plein. Rondom het zwembad de Blauwe Golf worden sportfaciliteiten geconcentreerd en komt een groot evenemententerrein voor festiviteiten. De Vereniging Leefbaar Rengersparkgebied wil dat de gemeente Leeuwarden en de Kennis Campus hun plannen bijstellen. Zij is van mening dat met de komst van een evenemententerrein en de bouw van een sportcentrum veel waardevolle natuur verloren gaat. De vereniging komt dan ook tegen de goedkeuring van het bestemmingsplan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Dit is de tweede zitting die in deze zaak plaatsvindt. De Raad van State heeft de zaak eerder op 26 augustus jl. op zitting behandeld. (zaaknummer 200903724/1)