Duits-Nederlandse Handelskamer

Merken en design: waarom de macht van de klant toeneemt

München, 15 november 2010

Klanten en consumenten hebben dankzij digitale media en sociale netwerken steeds meer invloed op nieuw productdesign en op de merkcommunicatie van ondernemingen. Dat bevestigden experts van toonaangevende concerns en merkbureaus, die op 12 november ter gelegenheid van het Nederlands-Duits ondernemersforum `De marktkracht van merken' in München over actuele trends en strategieën discussieerden. De organisatie was in handen van de Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK) in samenwerking met het Deutsch-Niederländische Geschäftsforum München (DNG).

In moderne productiefaciliteiten nemen ingenieurs en designers de opmerkingen van klanten, die onderling online productervaringen uitwisselen, al lang mee in hun ontwerpen. Het internet is daarmee een belangrijk hulpmiddel geworden om klantenwensen beter te beoordelen, benadrukte Jan-Christiaan Koenders, algemeen directeur van BMW Group Nederland. Juist op een steeds mondialer wordende markt spelen online media vandaag de dag voor de merkstrategie een doorslaggevende rol.

Zelfs middelgrote bedrijven beschikken tegenwoordig vaak over medewerkers die doelgericht internetfora en sociale netwerken doorspitten, op zoek naar de wensen van de consument. Ook de marketing heeft zich verplaatst. "Als je ziet dat tegenwoordig films en muziekalbums al lang voor de eigenlijke verschijnings-datum op internet toegankelijk zijn en door gebruikers worden besproken, dan moet de marketing juist deze multiplicatoren vroegtijdig en actief in haar eigen strategie betrekken", argumenteert Niko von Saurma, directeur van het Münchener designbureau Designworks USA. "Het is al lang niet meer voldoende een product op de markt te brengen en vervolgens te bedenken hoe je dit het aantrekkelijkst aan de klant presenteert."

De wereldwijde verschillen maken het niet makkelijker voor de ontwikkelings-afdelingen. Een Chinese klant maakt zich bijvoorbeeld minder druk om individualiteit en milieuvriendelijkheid dan een Nederlandse of Duitse klant. Daarentegen waren de experts het er in de BMW Welt over eens dat de consumentenwensen in West-Europa steeds meer op elkaar aansluiten, zo konden de ongeveer 90 toehoorders vaststellen. Veel consumenten willen producten en diensten die exact op hun eigen behoeften toegesneden zijn. Ze letten op de sociale betrokkenheid van het bedrijf en willen het milieu ontzien. "Met duurzaamheid alleen verkoop je echter geen producten", aldus Koenders. "Tenslotte wil niemand biologische kaas eten als die niet smaakt."

Het met afstand belangrijkste verkoopargument voor bijvoorbeeld een auto is nog altijd het design van het product. Daarom mag geen enkele fabrikant de genotsfactor voor de klant verwaarlozen, vindt Koenders. Een inschatting die anderen met hem delen: voor veel consumenten moeten producten tegenwoordig makkelijk te bedienen zijn, plezier bieden en daarnaast ruimte laten voor hun individuele wensen. Voor het Nederlandse elektronicaconcern Philips spelen deze factoren reeds een leidende rol bij productontwikkeling en merkcommunicatie. "Een koffiepad in de machine, een druk op de knop en klaar", zo beschrijft Henrik Köhler, hoofd Consumer Lifestyle bij Philips Duitsland, het principe. "En toch kan ik vandaag de dag als klant uit meer verschillende koffiesoorten kiezen dan ooit tevoren."

Het bewustzijn van de ondernemingen om de klant in de productontwikkeling te betrekken is gegroeid. Toch staat deze ontwikkeling nog in de kinderschoenen, meent Johann Füller, oprichter van merkbureau Hyve. "En dat terwijl de consument eigenlijk de beste designer is", aldus Füller. Niemand kent het product beter dan de gebruiker zelf. "Ook een ontwikkelingsafdeling met 500 medewerkers kan de behoeften van de klant niet beter beoordelen dan een sociaal netwerk met 300.000 gebruikers. Klanten weten precies hoe hun ideale product eruitziet."

In de toekomst zal het daarom steeds belangrijker worden om bijvoorbeeld met behulp van het internet een beeld van de consumentenwensen te krijgen en aan de hand daarvan het product pasklaar te ontwerpen. Dus we kunnen binnenkort de `Chief Listening Officer' verwachten? Zo ver wil Füller nog niet gaan. "Eén ding is echter zeker: op dit moment denken veel bedrijven nog steeds eerst aan het product en dan pas aan de klant. Precies verkeerd om dus."

Philips-man Köhler is ervan overtuigd dat mond op mond reclame op het internet ook op marketinggebied steeds belangrijker wordt: "Driekwart van de consumenten vertrouwt de aanbevelingen van anderen, maar slechts 15 procent gelooft de inhoud van een advertentie." Dit geldt volgens de experts voor de meest uiteenlopende marktsegmenten. Bij de aanschaf van een gebruikte auto oriënteert bijna 100 procent van de Nederlanders zich nu al met behulp van het internet, zo gaf BMW-directeur Koenders aan. De gevolgen zijn zichtbaar: de meeste showrooms zijn al gesloten. In de plaats daarvan hebben fotostudio's en online-portals nu de aandacht van de verkopers gekregen.

Contact: Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK), Lars Gutheil,

Tel.: 070 3114 157, E-mail: l.gutheil(at)dnhk.org