D66

maandag 15 november 2010

Kabinet maakt rekenfout met politieagenten

In het VVD-CDA regeerakkoord staat letterlijk: "Het kabinet breidt de operationele sterkte van de politie uit met 3000 agenten". Terwijl mensen op extra agenten rekenen en agenten op extra collega's, heeft het kabinet ondanks deze belofte niet voldoende geld voor agenten gereserveerd. Dat betoogt D66-Kamerlid Magda Berndsen vandaag bij het wetgevingsoverleg politie in de Tweede Kamer.

Opheldering

Berndsen vraagt het kabinet al weken om opheldering. "Als het kabinet zegt dat er 3000 agenten bij komen en dat hiervoor 370 miljoen euro beschikbaar wordt gesteld, ga ik ervan uit dat ze alles goed hebben berekend. Ik heb exacte cijfers gevraagd over de operationele sterkte en de betaalbaarheid hiervan, maar ik heb nog geen antwoord gekregen."

Tekort

De politiekorpsen kampen nu met een tekort van 260 miljoen euro. Naast dit tekort, vragen VVD, CDA, PVV en SGP een bezuiniging van 190 miljoen. Dat staat ongeveer gelijk aan een vermindering van de politiesterkte met 1900 agenten. "Er is te weinig geld om het huidige aantal agenten te waarborgen. Hoe komt het kabinet dan aan 3000 extra agenten? Het ziet er naar uit dat er een rekenfout is gemaakt," aldus Berndsen. D66 wil van de minister van Veiligheid en Justitie weten hoe hij het tekort gaat oplossen en ook nog 3000 nieuwe agenten gaat aannemen.

Beleende veiligheid

Er zijn honderden miljoenen te weinig beschikbaar om de huidige politiekosten te betalen. Volgens D66 dient de regering eerst de huidige sterkte van de politie te waarborgen en de financiën in orde te maken. Berndsen: "Ik wil heel graag 3000 extra agenten, het is hard nodig voor de politie, maar het moet betaalbaar zijn. Anders lopen we het risico onze veiligheid te belenen."

Exacte cijfers

Met het vorige kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie is afgesproken de politiesterkte te verhogen naar 52.200 fte's. Berndsen wil graag weten hoeveel agenten er bij komen en wanneer dit wordt gerealiseerd volgens de plannen van het nieuwe kabinet. D66 vraagt daarom de minister om nog voor het kerstreces de financiële gevolgen van de voorstellen uit het regeerakkoord helder voor de Kamer uiteen te zetten.