Wageningen Universiteit en Researchcentrum


Eenvoudige maatregelen dringen ammoniakemissie varkenshouderijen terug

15 nov 2010

Voor traditionele stallen voor vleesvarkens zijn er verschillende mogelijkheden om door relatief eenvoudige, gecombineerde maatregelen (voeding, simpele huisvestingsmaatregelen, managementmaatregelen) per 2013 te voldoen aan de wettelijk maximaal toegestane emissiegrenswaarde voor ammoniak. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen UR Livestock Research, gefinancierd door het Productschap Vee en Vlees (PVV).

In 2013 moeten alle bedrijven emissiearm zijn voor ammoniak. Voor bedrijven met vleesvarkens betekent dat een maximale ammoniakemissie van 1,4 kg/jaar per dierplaats. Wageningen UR Livestock Research heeft de mogelijkheden geïnventariseerd om de ammoniakemissie op vleesvarkensbedrijven te verminderen door combinaties van relatief eenvoudige maatregelen, zoals voeding in combinatie met goedkope stalaanpassingen en managementmaatregelen. Zo kan de ammoniakemissie omlaag zonder ingrijpende en dus dure stalaanpassingen. Dit is vooral van belang voor varkensbedrijven die niet opteren voor schaalvergroting en dus niet gaan investeren in grote, nieuwe stallen, maar die de bedrijfsvoering op de huidige schaal in de bestaande stallen willen voortzetten.

Enkele perspectiefvolle combimaatregelen zijn: verlaging eiwitgehalte voer, toevoeging benzoëzuur aan voer (VevoVitall(TM)), het aanbrengen van een stankslot bij volledige onderkeldering, vervangen van betonroosters door metalen driekantroosters, aanzuren van de mest, aanbrengen van balansballen in de mestkelder, afdelingen leeg laten en eerder afleveren. Er is een eenvoudig model gemaakt om het effect op de ammoniakemissie van combinaties van maatregelen te berekenen. Door maatregelen te combineren kunnen ammoniakemissiereducties worden bereikt, variërend van ca. 30 tot 70%. De varkenshouder zal zelf de afweging moeten maken welke (gecombineerde) maatregelen voor zijn bedrijf het meest geschikt zijn.

De meeste combinaties van eenvoudige maatregelen zijn nog niet in de wettelijke Regeling ammoniak en veehouderij (RAV) opgenomen. Het zou veel tijd kosten om alle perspectiefvolle combinaties van maatregelen door te meten. Daarom wordt in het rapport aanbevolen om de emissiereductie bij enkele perspectiefvolle combinaties door te meten. Daarmee kan gecontroleerd worden of het model een goede voorspelling geeft. Daarnaast kunnen met het model emissiefactoren worden afgeleid voor andere combinaties van maatregelen.
Het rapport biedt ook handvatten voor de controle en handhaving van de genoemde maatregelen.

Rapport kosteloos te downloaden
Rapport 366 âReductie van ammoniakemissie op vleesvarkensbedrijven via gecombineerde maatregelenâ van A.J.A. Aarnink et al. kunt u gratis downloaden via http://edepot.wur.nl/155192

Voor meer informatie over dit onderzoek kunt u contact opnemen met projectleider Hilko Ellen, E: hilko.ellen@wur.nl, T: 0320-293504

Â

Contact
Hilko Ellen
Tel. 0320 - 293 504