Nederlands Jeugdinstituut


Genomineerde projecten bekend gemaakt

10 november 2010

Uitreiking Nationale Jeugdzorg Prijzen 2010

Op maandag 15 november worden de Nationale Jeugdzorg Prijzen 2010 uitgereikt. Vooruitlopend daarop zijn deze week uit 79 inzendingen de nominaties bekend gemaakt. De prijzen gaan naar veelbelovende projecten in de jeugdzorg die de verdere ontwikkeling van de beroepspraktijk versterken. Bij de beoordeling gaat dit jaar extra aandacht uit naar de manier waarop aan professionalisering gewerkt wordt. De Nationale Jeugdzorg Prijzen bestaan uit een vakprijs en een cliëntenprijs. Goed lopende projecten en goed onderbouwde plannen met aandacht voor de professionalisering van medewerkers om het project zo goed mogelijk uit te voeren, konden meedingen naar deze prijzen. De winnaars krijgen een bedrag van 20.000 euro om te investeren in hun project of plan. De genomineerden, die niet in de prijzen vallen, krijgen 3.500 euro.

De vakjury nomineert de volgende drie inzendingen:


* Judo in de Zorg. Judo wordt ingezet als middel om probleemgedrag van jongeren aan te pakken en zo maatschappelijke uitval te voorkomen en/of re-integratie te bevorderen. Om dit op een professionele wijze aan te pakken is een opleiding tot judoleraar in de zorg opgezet. Het project is bestemd voor jongeren die vanwege gedragsproblematiek een indicatie hebben voor jeugdhulp en eventueel verblijf. De Judo Bond Nederland voert dit project uit in samenwerking met zorginstellingen, bureau jeugdzorg en MOgroep. Ingediend door de Judo Bond Nederland.

* Spoedeisende hulp: zorgwekkend gedrag ouders. `Wat moet er met de kinderen gebeuren?' Dat is de eerste vraag die zorgverleners in Amsterdamse ziekenhuizen zich stellen als zij met een ouder te maken krijgen die slachtoffer is van huiselijk geweld of ander voor kinderen zorgwekkend gedrag. Binnen een week volgt een afspraak op de kinderpoli, waar ouders uitleg krijgen over de schadelijke effecten van hun gedrag op de ontwikkeling van kinderen. De kinderen ondergaan een lichamelijk onderzoek. Hierna wordt besloten of er sprake is van kindermishandeling. Zo ja, staan ouders open voor vrijwillige hulp of is alsnog een melding bij het AMK nodig. Dit is een van de afspraken uit het handelingsprotocol dat Amsterdamse ziekenhuizen, AMK en Vangnet Jeugd voor de SEH, huisartsen en ambulances hebben opgesteld. De nauwe samenwerking tussen jeugdzorg en medische sector zorgt ervoor dat ziekenhuizen de signalering van kindermishandeling verder professionaliseren. Ingediend door Team Kindermishandeling AMC.
* ConnXionz. Niet de ouders, maar de pedagogisch medewerkers zijn voor jongeren in residentiële instellingen de primaire opvoeders. Tot nu toe zijn er echter geen evidence-based opvoedmethodieken beschikbaar voor jeugdigen met zeer complexe gedragsstoornissen in de residentiële zorg. Uit onderzoek blijkt dat de behandeling van deze jongeren hierdoor weinig succesvol is. De Hoenderloogroep en het Trimbos-instituut willen daarom de bewezen effectieve methode voor opvoedingsondersteuning Triple P geschikt maken voor de residentiële jeugdzorg. Deze pilot kan in de toekomst verder verspreid worden via Triple P trainingen. Ingediend door de Hoenderloogroep.

De cliëntenjury nomineert de volgende drie inzendingen:


* Hulp bij Helpen: de Metaviewer. Werken met gezinnen met meervoudige problematiek, is vaak lastig. Hulpverleners hebben het idee dat ze niet verder komen en de cliënt voelt zich vaak niet gehoord. Als de hulp aan gezinnen met meervoudige problematiek stagneert, kan een behandelaar de Metaviewer inschakelen. De Metaviewer is een onafhankelijk persoon die inzetbaar is om de communicatie tussen cliënt en hulpverlener te verbeteren met als doel het hulpverleningsproces vlot te trekken. Ingediend door mw. W. Terpstra.

* ConnXionz, ook door de vakjury genomineerd, zie hiervoor.
* Methodiek Lima. Deze methodiek is gericht op tienermoeders/zwangere tieners met gedragsproblemen en een intensieve zorgvraag. Het betreft een behandel-/woonvorm waar (aanstaande) tienermoeders tijd en ruimte hebben om zich te ontwikkelen naar volwassenheid. De meiden leren voldoende opvoedkundig, praktisch, sociaal en maatschappelijk redzaam te zijn, waarna zij - zo nodig met ondersteuning - hun kind groot kunnen brengen en zich in de maatschappij handhaven. Beroepskrachten krijgen onder andere coaching en hebben wekelijks contact met een gedragswetenschapper. Ingediend door Kompaan en De Bocht.

Nationale Jeugdzorg Prijzen

De Nationale Jeugdzorg Prijzen zijn bestemd voor goed lopende projecten die als voorbeeld kunnen dienen voor andere instellingen in de jeugdzorg of voor een stimulerend en goed onderbouwd plan om de jeugdzorg verder te ontwikkelen. De prijzen zijn een initiatief van het Jeugd Innovatie Fonds. Het Nederlands Jeugdinstituut / NJi organiseert de toekenning en de uitreiking van de prijzen. Meer informatie op www.jeugdzorg.nl/prijzen.

Manifestatie Jeugdzorg: Zo!

De uitreiking van de Nationale Jeugdzorg Prijzen vindt plaats op 15 november aanstaande tijdens de manifestatie Jeugdzorg: Zo! in de Rijtuigenloods in Amersfoort. Thema van dit congres voor beroepskrachten in de jeugdsector is eveneens professionalisering. De organisatie van de manifestatie is in handen van het Nederlands Jeugdinstituut in samenwerking met de MOgroep Jeugdzorg. Het vakblad Jeugd en Co is mediapartner. Meer informatie op www.jeugdzorgzo.nl.