Nederlands Jeugdinstituut


Professionals jeugdzorg aan zet

5 november 2010

Maandag 15 november 2010: manifestatie Jeugdzorg: Zo!

Half oktober zijn de resultaten van het Actieplan Professionalisering Jeugdzorg gepresenteerd. Het actieplan heeft een fundament gelegd voor de toekomst van de jeugdzorg: uitstekend opgeleide hulpverleners, een overzichtelijke beroepenstructuur, versterking van de beroepsregistratie, doordachte beroepsethiek, beschikbaarheid van tuchtrecht en actuele bij- en nascholingsmogelijkheden. Op maandag 15 november gaan professionals in de jeugdzorg actief met de resultaten aan de slag op de manifestatie `Jeugdzorg: Zo!'. Dit kan, naast deelname aan het plenair debat, door de Jeugdzorgparade - een scala aan workshops - te bezoeken. De manifestatie sluit feestelijk af met de uitreiking van de Nationale Jeugdzorg Prijzen 2010. De organisatie van de manifestatie `Jeugdzorg: Zo!' is in handen van het Nederlands Jeugdinstituut en de MOgroep Jeugdzorg.

Programma

Na de aftrap, door dagvoorzitters Heleen Jumelet en Gert Jan Slump, start de manifestatie met een pittig, levendig debat. Op de agenda staan de thema's autonomie, vakmanschap en beroepstrots. Kernthema's als het gaat om professionalisering. Vragen die aan de orde komen zijn bijvoorbeeld: hoe komt professionalisering `tussen de oren' van iedereen die betrokken is bij de zorg voor jeugdigen? Of: kan professionalisering de autonomie van professionals versterken en daarmee een bijdrage leveren aan kwaliteitsverbetering in het primaire proces van de jeugdzorg, en zo ja: hoe dan? Ella Kalsbeek (voorzitter Stuurgroep Actieplan Professionalisering Jeugdzorg, voorzitter Raad van Bestuur Altra Jeugdzorg), Jos van der Lans (cultuurpsycholoog, journalist) en Cees Wierda (voorzitter Raad van Bestuur Bureau Jeugdzorg Drenthe) zijn de debaters. Een forum bestaande uit professionals, studenten, cliënten, wetenschappers, opleiders en werkgevers zal samen met de zaal het debat met hen aangaan. Het debat vormt de opmaat voor de Jeugdzorgparade: de vele workshops waar deelnemers vervolgens een keuze uit kunnen maken. Tot slot reiken we de Nationale Jeugdzorg Prijzen 2010 uit. Kijk voor meer informatie op www.jeugdzorgzo.nl .

Voor wie?

De manifestatie 'Jeugdzorg: Zo!' is bedoeld voor jeugdzorgwerkers, gedragswetenschappers, opleidingsfunctionarissen, beleidsmedewerkers en hun leidinggevenden binnen de jeugdzorg. Professionals die werken bij organisaties voor Jeugd & Opvoedhulp, Bureaus Jeugdzorg, Justitiële Jeugdinrichtingen (JJI's), Halt en de Raad voor de Kinderbescherming. Vertegenwoordigers van cliëntenorganisaties, opleidingen en andere geïnteresseerden zijn uiteraard ook van harte welkom.

Aanmelden

Deelname aan de manifestatie `Jeugdzorg: Zo!' kost EUR 175 per persoon. Hierbij inbegrepen is de toegang tot alle onderdelen van het programma, congresmap, de lunch, koffie, thee en de borrel. Voor leden van beroepsverenigingen en abonnees van het tijdschrift Jeugd en Co - mediapartner - is er een kortingsregeling. Aanmelden kan via de website www.jeugdzorgzo.nl.