Waterschap Aa en Maas

Versneld water afvoeren in gebied Aa en Maas

De inzet van waterbergingsgebieden is succesvol geweest. De waterpeilen in het gebied zijn aan het zakken. Om te voorkomen dat het water uit de sloten en beekjes later vandaag niet meer weg kan, wordt nu zo veel mogelijk water via de Maas afgevoerd. De voorspelling is dat vanmiddag een piek van water op de Maas Nederland bereikt. Ook de waterbergingsgebieden worden daarom weer leeg gemaakt. Dit gebeurt gecontroleerd en leidt niet tot overlast. Voor de Maas geldt verhoogde waakzaamheid voor mensen met dieren in het winterbed.

Zaterdagavond heeft waterschap Aa en Maas besloten om de waterbergingsgebieden in de regio Deurne in te zetten. Hiermee werd gezorgd dat de Aa en andere beken en sloten niet zou overstromen. Deze inzet heeft succes gehad, de waterpeilen zijn gezakt in alle delen van het gebied van Aa en Maas. Het bergingsgebied Diesdonk bij Asten zit nu vol water, zo'n 25 hectare (50 voetbalvelden) en het bergingsgebied Starkriet bij Someren zit voor ¾ vol, ook zo'n 25 hectare.

Op volle toeren om schade zo veel mogelijk te voorkomen In de regio Deurne heeft een enkel kassencomplex beperkte waterschade gehad. Door de inzet van de bergingsgebieden zijn andere kassencomplexen in de regio droog gebleven. Meer economische schade is daarmee voorkomen. Stuwen zijn laag gezet en de pompen hebben de afgelopen uren op volle sterkte gedraaid. Dit heeft ervoor gezorgd dat het water is gezakt. De straten staan niet meer blank, en ook de Camping in Mill merkt dat het water zakt. Met zandzakken is een kuikenbedrijf in de regio Deurne droog gebleven. De medewerkers van waterschap Aa en Maas controleren de hele dag gemalen, duikers (bijvoorbeeld doorgangen onder straten) en stuwen om te zorgen dat het water kan doorstromen.

Voorspelling
Rijkswaterstaat voorspelt dat een piek van water (een hoogwatergolf) op de Maas in de middag Nederland bereikt. Met zo'n hoogwatergolf zitten de Maas en de uiterwaarden van de Maas vol. Dat betekent dat er minder water uit het zogenaamde regionale watersysteem, dus van beken en sloten in het gebied, bij kan.
Om te voorkomen dat straks met de piek er ook nog veel regionaal water via de Maas weg zou moeten, is besloten om nu vast zo veel mogelijk water af te voeren. De waterbergingsgebieden worden daarom nu weer leeg gelaten. Dit gebeurt gecontroleerd en leidt niet tot overlast. Wanneer de piek dan komt, zijn de peilen in het gebied weer laag en kunnen die riviertjes zelf eventueel regenwater opvangen.

Verhoogde waakzaamheid door hoge Maasstand
De Maas staat hoog en zal nog wat stijgen vanmiddag. Er is geen direct gevaar voor de mensen in het gebied, echter de mensen die dieren in het winterbed van de Maas (uiterwaarden) hebben, zullen extra waakzaam moeten zijn. Boeren en pachters die het betreft worden door waterschap Aa en Maas geïnformeerd. Voor de stedelijke kernen geldt dat de zogenaamde coupures, openingen in dijken waterkeringen die met sluiswerking open en dicht gemaakt kunnen worden, recent gecontroleerd zijn en op orde zijn.

Gemaal Van Sasse
De regionale watergangen staan normaal in open verbinding met de Maas. De verwachting is dat vanavond die verbinding wordt afgesloten en er dus geen water meer uit het gebied de Maas op kan. Het gemaal Van Sasse in Grave zal dan worden ingezet om het water weg te werken. Dit is uitzonderlijk, het gemaal treedt maar heel af en toe in werking.