Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid



Strategie en crisis

Economische achteruitgang dwingt bouwbedrijven tot het nemen van maatregelen

Van de bouwbedrijven had 40% eind 2009 maatregelen genomen om de economische achteruitgang het hoofd te bieden. Tegelijkertijd had 20% van de bedrijven geen maatregelen genomen, terwijl zij wel kwetsbaar waren en problemen ervoeren op het gebied van winst of werkvoorraad. Dit blijkt uit het onderzoek `Strategie en crisis', verricht door het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

Het EIB heeft onderzoek gedaan naar de ervaringen en strategische maatregelen tussen medio 2008 tot eind 2009 van ruim 900 hoofdaannemers in de b&u en gww-sector.

Veel aannemers merkten in die periode veranderingen in het gedrag van opdrachtgevers, leveranciers en onderaannemers, geldverstrekkers en concurrenten. Vele vormen van gedrag deden zich volgens de bedrijven voor. Bijvoorbeeld het aanvragen van meer offertes of het eisen van lagere prijzen door opdrachtgevers (71%), het offreren van lagere prijzen door leveranciers en onderaannemers (51%), het minder makkelijk krediet geven door geldverstrekkers (47%) en het aannemen van werk onder de kostprijs door concurrenten (78%).

Dergelijke veranderingen hadden invloed op het beeld van de aannemer dat de economische situatie het bedrijf veel beïnvloedde en op het ervaren van problemen als onvoldoende opdrachten (46%) en onvoldoende winst (41%). Deze zaken droegen sterk bij aan het nemen van maatregelen door bedrijven. Het onderzoek nuanceert het beeld dat bouwbedrijven erg behoudend zijn in het nemen van maatregelen. Van de bedrijven ondernam 40% maatregelen. Vele vormen van maatregelen zijn genomen. Kostprijsbeheersende maatregelen lijken naar verhouding het meest voor te komen. Dit zijn dan ook de maatregelen die op de korte termijn het snelst uit te voeren zijn. Ook wijkt een deel van de bedrijven af van de eerder gevolgde strategie.

Desondanks is een groep (20%-30%) van bedrijven te onderscheiden waarvan verwacht kan worden dat zij maatregelen zouden moeten nemen en die dat eind 2009 niet hadden gedaan. Het gaat om bedrijven zonder maatregelen die aangeven kwetsbaar te zijn op het gebied van winst of werkvoorraad, die problemen ervaren als onvoldoende winst of onvoldoende opdrachten en aangeven dat de economische situatie het bedrijf veel beïnvloedt. De resultaten suggereren dat een onduidelijk beeld over de kansen of bedreigingen van de economische crisis een rol heeft gespeeld in het niet nemen van maatregelen.