SNN Samenwerkingsverband Noord-Nederland


Polen heeft interesse in economische speerpunten energie en water

Polen heeft aangegeven meer te willen weten over de economische speerpunten energie en water in Noord-Nedeland. De afgelopen dagen heeft een delegatie van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, onder leiding van voorzitter Max van den Berg, een bezoek gebracht aan staatssecretaris Pawlowski van Regionale Ontwikkeling in Warschau. Doel van het bezoek was om in het kader van de eerder tussen Nederland en Polen getekende samenwerkingsovereenkomst nadere invulling te geven aan de samenwerking tussen Noord-Nederland en enkele regio's in Polen.

Tijdens het bezoek bracht de delegatie onder de aandacht hoe in Noord-Nederland economische versterking wordt bereikt via een focus op de thema's water, energie, healthy ageing, agribusiness en sensor technologie én door samenwerking op die gebieden tussen de overheid, kennisinstellingen en bedrijven. Staatssecretaris Pawlowski maakte duidelijk dat de Poolse regio's naar zijn mening veel van de in Noord-Nederland opgedane ervaringen kunnen leren. Nederlandse bedrijven kunnen daar op hun beurt weer van profiteren. Momenteel komt al van elke door Nederland aan de EU afgedragen euro die in Polen wordt besteed, meer dan de helft ten goede aan het Nederlandse bedrijfsleven. De staatssecretaris gaf aan vooral goede kansen te zien op de gebieden duurzame energie, biomassa en water, maar benadrukte dat de regio's hier zelf keuzes in moeten maken.

Ook werd in Polen gesproken over de vorming van een macroregio die zich van Noord-Nederland via Noord-Duitsland uitstrekt tot en met Noord-Polen. De staatssecretaris gaf aan positief te staan tegenover deze gedachte. Pawlowski en Van den Berg waren het erover eens dat praktische samenwerking de basis daarvan moet zijn en dat het niet moet gaan om zgn. `bestuurstoerisme'.
Op de agenda stond ook het onderwerp toekomstig Europees cohesiebeleid. Een discussie die momenteel woedt is waar in de periode na 2014 Europese gelden terecht moeten komen. De vraag is of alleen de nieuwe lidstaten nog van `Brussel' zullen kunnen profiteren, of dat er ook nog geld gaat naar westerse landen als Nederland. Pawlowski: `Ons voorzitterschap zal erop gericht zijn dat ook de regio's in oudere EU-lidstaten gelden uit Brussel zullen moeten krijgen, zodat maatwerk ook in de toekomst mogelijk blijft.'
Afgesproken is dat in het voorjaar van 2011 vervolgbezoeken door kennisinstellingen en bedrijven aan zowel Polen als Nederland worden gebracht, om elkaar verder te informeren over de genoemde sectoren water, energie, sensor technologie, agribusiness en healthy ageing.

Max van den Berg toonde zich na afloop positief over het bezoek: `Ook ik ben niet voor bestuurstoerisme. Waar het om gaat is dat wij zaken kunnen doen voor onze Noord-Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen. Het lijkt erop dat Polen graag wil profiteren van de kennis die wij de laatste tien jaar hebben opgebouwd. Daar willen wij graag op inspelen. Dat kan ten goede komen aan de bedrijven in Noord-Nederland.'