Gemeente Veenendaal


Wijk- en buurtnamen Veenendaal vastgesteld

Het college van B&W heeft bestaande buurtnamen formeel vastgesteld en een aantal buurtnamen van naam gewijzigd. Tot voor kort werden voor de buurten binnen de verschillende wijken ook namen van bekende straten gebruikt. Dezelfde naam voor een buurt en een straat kan tot verwarring leiden. Het college heeft daarom besloten daar verandering in aan te brengen.Â

Een indeling van een gemeente in wijken en buurten is niet alleen nodig voor de bewegwijzering, maar ook voor de gemeentelijke administratie. De indeling en de bijbehorende buurtnamen worden vastgelegd in de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG). Zo is er altijd duidelijkheid over de buurtnamen en de officiële schrijfwijze. Om buurtnamen op te nemen in de BAG moeten alle buurtnamen door het college worden geformaliseerd.

Wijk Centrum
In de wijk Centrum zal de buurt Vijgendam en omgeving voortaan Meesterweide genoemd worden en heet de buurt Beatrixstraat en omgeving voortaan Achterkerk. Meesterweide verwijst naar een vroeger hier gelegen perceel grond van flinke omvang dat toebehoorde aan Wulphert van Ginkel, schoolmeester en later ook gemeentesecretaris. In de volksmond werd dit stuk land de Meesterweide genoemd. Tot de buurt Beatrixstraat en omgeving worden ook de straten die vroeger behoorden tot het Achterkerk gerekend. Ten opzichte van de Markt lagen deze straten achter de Sint-Salvatorkerk of Oude Kerk.

Wijk Noordoost
In de wijk Noordoost is in het gedeelte dat tot voor kort werd aangeduid met Veenendaal-oost een drietal - deels nog te bouwen - buurten ontstaan: Groenpoort, Buurtstede en Veenderij. In de buurt Buurtstede hebben de straten namen van Veenendaalse oorlogsslachtoffers gekregen. In de Veenderij zullen de straatnamen verwijzen naar de vroegste geschiedenis van Veenendaal, de ontginning van het veen.

Wijk Zuidoost
In de wijk Zuidoost heeft een buurt de naam Boslaan en omgeving. Een gedeelte van deze buurt stond vroeger bekend als de Gezonken Hoek. Deze naam keert nu terug; hij slaat op de lage ligging. In dezelfde wijk wordt voor de gronden tussen de Middelbuurtseweg, de spoorlijn naar Rhenen en de grens met die gemeente de naam Bezuiden de Middelbuurtseweg gebruikt. Dit gedeelte van de gemeente werd tot voor kort tot de Middelbuurt gerekend. Voor het Veenendaalse gedeelte keert deze naam terug.

Wijk Zuidwest
Een gedeelte van de wijk Zuidwest tussen het Omleidingskanaal, de Kerkewijk, de spoorlijn Utrecht-Rhenen en de Rondweg-west heette tot voor kort ât Goeie Spoor - net als de van oost naar west door deze buurt lopende weg. Sinds de openstelling van de spoorlijn Amersfoort-Kesteren en het station Veenendaal wordt deze wijk Stationswijk genoemd. Het collegebesluit brengt ook deze oude naam terug.

Wijk Noordwest
In de wijk Noordwest werd de naam De Gelderse Blom gebruikt. Hoe lang deze naam al bestaat, is niet meer vast te stellen. Voortaan luidt de naam Gelderse Blom, zonder gebruik van het lidwoord.

In de wijk West vindt een drietal veranderingen plaats. Wat tot nu toe werd aangeduid als Oudeveen/De Schans wordt voortaan Pioniersbuurt genoemd, omdat in het grootste gedeelte van deze buurt namen worden gebruikt van personen en geslachten die bijdroegen aan de vroegste ontwikkeling van Veenendaal. De buurt Fort Buurtsteeg draagt voortaan de naam De Kooi als verwijzing naar de vroegere eendenkooi en de omringende Kooilanden, die veel meer omvatten dan het voormalige fort aan de Buursteeg en wat daar nu nog van over is. Ten slotte keert voor de gronden Bezuiden de Dijkstraat de naam Hondzenelleboog terug, verwijzend naar de naam van een in die omgeving gelegen stuk grond met de vorm van een elleboog en een hont (een landmaat ter grootte van 100 roeden of 1400 m'). Naar dit stukje land was zelfs een weg genoemd, de Hondzenelleboogseweg. Een gedeelte daarvan bestaat nog, zij het onder een andere naam.


* bijlage 1 bij persbericht buurtnamen - buurtnamen.doc (44,5 KB)
* bijlage 2.doc (46 KB)