Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Samenwerkingsovereenkomst Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum getekend De regio is er klaar voor

Woensdag 3 november hebben de gemeente Horst aan de Maas, de gemeente Venray en de Provincie Limburg een samenwerkings-overeenkomst voor de Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum ondertekend. Hiermee regelen zij een belangrijk deel van het geld en het vervolg van de gebiedsontwikkeling.

Met de getekende samenwerkingsovereenkomst heeft de regio een belangrijke stap gezet in de gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum. Na een periode van planvorming en inspraak is het definitieve Gebiedsplan medio 2010 van de drukpers gerold. Beide Gemeenteraden en Provinciale Staten stellen ruim 50 miljoen euro beschikbaar. Uit de Rijksmiddelen voor dijkaanleg is nog eens 10 miljoen euro gereserveerd voor Ooijen-Wanssum. Het Waterschap Peel en Maasvallei en Rijkswaterstaat hebben inhoudelijk aan het plan meegewerkt, maar zijn voor hun financiële bijdrage afhankelijk van het Rijk. De komende tijd is uitgetrokken om in samenwerking met het Ministerie van Infrastructuur en Milieu ook deze laatste stap te zetten. Parallel daaraan wordt gestart met een Provinciaal Inpassingsplan (PIP). Dit PIP regelt de planologische verankering van het gebiedsplan.

Gezien recente berichten uit Den Haag verwacht de regio dat er het komende half jaar afspraken kunnen worden gemaakt over de Rijksbijdrage van 85 miljoen euro. Ook de belangen voor het ministerie zijn groot. De gebiedsontwikkeling combineert de belofte om op korte termijn met dijken veiligheid tegen overstromingen te bieden met de lange termijn opgave om hogere rivierafvoeren in het gebied op te kunnen vangen. Beide problemen moeten hoe dan ook worden opgelost. In Ooijen-Wanssum zijn deze Rijkstaken samen met de ambities van de regio in één plan geregeld en zijn daardoor beter, sneller en goedkoper te realiseren. Deze regionale ambities zijn onder andere de rondweg rond Wanssum, de uitbreiding van de haven en de aanleg van natuur. Zo worden waterveiligheid, mobiliteit, economische ontwikkeling en leefbaarheid naast natuurontwikkeling integraal nagestreefd.

4-11-2010 08:35