|Openbare besluitenlijst | |Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 2 november | |2010 |1. Ontheffing verplaatsing intensieve veehouderij Someren Een intensieve veehouderij aan de Michelslaan in Someren mag toch nog verhuizen naar een bestaande IV-locatie in het landbouwontwikkelingsgebied (LOG) Someren-Heide, ondanks de door de Staten aangescherpte regels. GS hebben het dossier beoordeeld en vastgesteld dat deze bedrijfsverplaatsing al liep ten tijde van het Statenbesluit en dus een lopende zaak is.
2. Bijdrageverordening stedelijke vernieuwing - bodem GS stellen Provinciale Staten voor een verordening vast te stellen waarmee een ISV-bijdrage (Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing) kan worden toegekend voor bodemsaneringsprojecten in de ISV-projectgemeenten. Het gaat om het saneren van ernstig verontreinigde locaties of spoedlocaties in stedelijk gebied, waar tevens een ruimtelijke ontwikkeling plaatsvindt. Provinciale Staten hebben hiervoor al een deel van het ISV-budget beschikbaar gesteld.
3. Raad van toezicht landelijk meldpunt afvalstoffen Gedeputeerde Peter van Vugt wordt lid van de Raad van Toezicht van het Landelijk Meldpunt Afvalstoffen. Hij volgt daar oud-gedeputeerde Onno Hoes op. Het meldpunt registreert de verwerking van afvalstoffen door afvalverwerkers en vergunninghouders om zo inzicht te krijgen in de afvalstromen.
4. Wijziging milieuverordening Om de grondwaterwinningen van Bavaria in Lieshout en Coca Cola in Dongen te beschermen, stellen GS aan Provinciale Staten voor de provinciale milieuverordening uit te breiden. Er komt een boringsvrije zone, die de grondwaterkwaliteit beschermt. Provinciale Staten praten waarschijnlijk op 10 december over het voorstel van GS.
5. BOM doet goed werk De Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) functioneert goed. Dat blijkt uit een evaluatie van de regionale ontwikkelingsmaatschappijen die GS zenden aan de statencommissie voor Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid. De evaluatie is uitgevoerd door het ministerie van EZ die met de provincie aandeelhouder van de BOM is. De BOM en de andere ontwikkelingsmaatschappijen (NOM, LIOF, Oost NV) gewaardeerde samenwerkingspartners voor het bedrijfsleven, kennisinstellingen, Kamers van Koophandel en gemeenten die een toegevoegde waarde hebben en bij deelnemingen in ondernemers een niche invullen.
6. Kunst met kleine k en grote J De evaluatie van het pilotproject YouExpo 2010, voortgekomen uit het initiatiefvoorstel Kunst met een kleine 'k' en een grote 'J', is door GS naar de Statencommissie ZWC gestuurd. Leerlingen van het VMBO werden via YouExpo 2010 actief in aanraking gebracht met kunst, waarbij ze iets leerden over de Brabantse identiteit.
7. Geld voor monumenten Het Cultuurfonds voor Monumenten krijgt mogelijk E786.181 extra. GS stellen de statencommissie voor Zorg,Welzijn en Cultuur voor dat bedrag uit het Maatregelenpakket Kredietcrisis toe te kennen aan het fonds. Het Cultuurfonds voor Monumenten is opgericht om eigenaren van gemeentelijke monumenten in staat te stellen voor restauraties met een lage rente af te sluiten. Bijkomend doel is ook een impuls voor het behoud van vakmanschap bij restauratiebedrijven. Omdat aan de ene kant het beroep op het fonds groot is en aan de andere kant het enige tijd duurt voordat de leningen afgelost worden, is aanvulling wenselijk. Het cultuurfonds is een initiatief van de provincie, het Nationaal Restauratiefonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds.
8. Beleidsnota Luchtvaart Noord-Brabant De beleidsnota Luchtvaart Noord-Brabant is door GS vastgesteld. De notitie is een verdere uitwerking van de startnotitie Luchtvaart Noord-Brabant en brengt de bestaande luchtvaartactiviteiten in Noord-Brabant in kaart. Daarnaast is aan de hand van een aantal mogelijke scenario's een provinciale luchtvaartvisie ontwikkeld over de vraag hoe in de toekomst om te gaan met nieuwe luchtvaartactiviteiten in onze provincie. De nota wordt doorgeleid naar de commissie Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid.
9. Verhoging provinciale bijdrage actielijn Comfort en Gemak De provincie verhoogt haar bijdrage aan ProRail voor de uitbreiding van tien onbewaakte fietsenstallingen bij stations van 25 naar 50%. Door deze verhoging is ProRail niet langer afhankelijk van een bijdrage van de gemeenten en kunnen de resterende capaciteitsproblemen bij fietsenstallingen in Brabant worden opgelost. De uitbreiding van de stallingen is één van de projecten uit het provinciale actieprogramma 'Fiets in de Versnelling'.
10. Provinciehuis Het provinciehuis moet als huisvesting van de ambtelijke organisatie een grondige vernieuwing ondergaan. Dat blijkt uit een notitie die GS zenden aan de statencommissie voor Bestuur en Middelen. De aanpassingen zijn nodig omdat de ambtelijke organisatie op grond van de takendiscussie verandert en krimpt, het huidige gebouw moet worden aangepast aan moderne werkwijzen , er onderhoud moet worden gepleegd en arbo-technische knelpunten moeten worden opgelost. De ambitie is daarbij de vleugel van het provinciehuis op termijn af te kunnen stoten. De vernieuwingen moeten sober, duurzaam en doelmatig worden uitgevoerd.
11. Duurzaam inkopen op stoom De provincie Noord-Brabant maakt goede vorderingen bij de ambitie om in 2015 100% duurzaam in te kopen. Dat blijkt uit een voortgangsrapportage waarvan GS kennis namen. Uit de monitor 2008 blijkt dat duurzaam inkopen in de bedrijfsprocessen volledig is vastgelegd en dat daadwerkelijk voor 38% duurzaam goederen en diensten werd ingekocht. In 2011 wordt een nieuwe monitor uitgevoerd, dan zal blijken of de provincie de ambitie om in 2010 50% duurzaam in te kopen haalt.
12. Subsidie bedrijfsverplaatsing verlengd GS vragen de statencommissie voor Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid in te stemmen met het verlengen van de subsidietermijn voor de verplaatsing van Bowie Nuland ( Maasdonk) en Diffutherm ( Bergeijk). De voorbereidingen zijn in volle gang maar de feitelijke verplaatsing zal pas in de volgende bestuursperiode worden gerealiseerd. GS willen dat de verplaatsing voor 2 juni 2011 contractueel vast ligt. De verhuizing is een onderdeel van het bestuursakkoord 2007-2011. Daarin werd afgesproken bij wijze van proef drie bedrijven te verhuizen die door de aard van hun activiteiten voor de omgeving hinder opleveren of ruimtelijke ontwikkelingen in hun nabije omgeving blokkeren. In één geval, Pack-2-Pack (Bergen op Zoom) is hinder inmiddels zonder verhuizing aangepakt..
13. Brabant aan Zee GS raden SES West-Brabant aan te focussen op drie à vier projecten in het kader van 'Brabant aan Zee', dat tot doel heeft van West-Brabant een hoogwaardig watersportgebied te maken. Dat antwoordt het provinciebestuur op vragen die de in SES West-Brabant verenigde gemeenten hadden gesteld.
14. Adviezen rond stikstof en Natura 2000 GS hebben ingestemd met een reeks adviezen van de Commissie van Deskundigen rond de Verordening stikstof en Natura 2000. Het gaat om adviezen rond staltechnieken die leiden tot minder ammoniakbelasting in de verschillende veehouderijsectoren, ten gunste van de kwaliteit van de Natura 2000-gebieden in Brabant.