Wageningen Universiteit en Researchcentrum
Persbericht Wageningen UR: nr 062, 3 november 2010
http://www.wageningenuniversity.nl/NL/nieuwsagenda/nieuws/P062.htm
Nieuw Nederlandstalig standaardwerk Bosecologie en Bosbeheer
Het nieuwe, kilogrammen wegende boek Bosecologie en Bosbeheer is een kloek standaardwerk geworden. Na vier jaar verzamelen en bewerken blijkt het vierpersoons redactieteam, samen met een keur aan Nederlandse en Vlaamse auteurs, in meer dan 600 bladzijden heel wat te melden te hebben over deze vakken die aan Nederlandse en Vlaamse universiteiten wordt gedoceerd. Daarvoor moesten zij zelfs de Nederlandse taal herontdekken.
Bossen vervullen vele functies in het landschap en de maatschappij. Vroeger was dat veelal de productie van bruikbaar hout, nu spelen natuur, recreatie en milieu een gewichtige rol. Maar de functie van bossen overstijgt ook regionale en nationale belangen. Klimaatverandering en biodiversiteit vereisen inzicht in de processen die zich in bossen voltrekken. Die inzichten zijn ook nodig voor een duurzaam bosbeheer.
Het standaardwerk Bosecologie en Bosbeheer geeft die inzichten die zijn vergaard uit kennisbronnen uit de wetenschap en ervaringsdeskundigheid uit de praktijk van een brede groep van tachtig vakspecialisten uit Vlaanderen en Nederland. De twee Vlaamse redacteuren uit Leuven en Gent, en twee Nederlandse collega's van Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, verenigen die kennis tot heldere teksten. De inzichten en wijsheden worden ook in het licht van beheermaatregelen besproken, zodat de student of bosbeheerder die kan inbrengen en toepassen ten behoeve van de brede maatschappelijke functies van bossen en het duurzaam gebruik van bos op de lange termijn.
Studenten bos- en natuurbeheer, ecologie en biologie zijn de primaire doelgroep van dit rijk geïllustreerde werk, naast terrein- en bosbeheerders en andere geïnteresseerden die het bosecosysteem willen begrijpen en willen bijblijven met actuele kennis en inzichten over bos en het beheer ervan in de Lage Landen. De gedachte erachter is dat boswachter en terreinbeheerders hun vakkennis ook in begrijpelijke bewoordingen aan hun publiek duidelijk moeten kunnen maken.
Nieuwe terminologie
Bosecologie en Bosbeheer is een opmerkelijke publicatie mede doordat het werk in de Nederlandse taal verschijnt. Voor actuele inleidingen op vakgebieden zijn studenten doorgaans op Engelstalige textbooks aangewezen. De Nederlands-Vlaamse uitgave betekende voor de redactie dat gezocht moest worden naar de meest geschikte terminologie in Nederland en Vlaanderen, omdat bleek dat het woordgebruik op sommige punten flink afweek. Zodoende verrijkten zij de taal door een aantal Nederlandse termen eenduidig te definiëren. Toepassing daarvan zal in de praktijk nog moeten worden bewezen, maar het vergemakkelijkt een verdere samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen op dit vakgebied.
Bosecologie en Bosbeheer
Jan den Ouden, Bart Muys, Frits Mohren en Kris Verheyen
Uitgeverij Acco, Leuven, Den Haag, 2010.
674 pagina's, geïllustreerd.