Gemeente Baarn

Bijzondere tentoonstelling over laaggeletterdheid

Van dinsdag 2 tot en met vrijdag 5 november is er tijdens openingsuren een bijzondere tentoonstelling in de publiekshal van het Baarnse gemeentehuis, ingang Stationsweg 18. De expositie is de eindpresentatie van cursisten van het Art&Design College Grafisch Lyceum Utrecht en vestigt de aandacht op een groot probleem in Nederland, namelijk laaggeletterdheid.

Mensen die laaggeletterd zijn kunnen onvoldoende lezen en schrijven, om zich goed te kunnen redden in het dagelijks leven. In Nederland zijn anderhalf miljoen volwassenen laaggeletterd en in Baarn wonen naar schatting 1.000 mensen tussen de 23 en 65 jaar, die moeite hebben met lezen en schrijven.

Uit angst of schaamte nemen laaggeletterden vaak nauwelijks deel aan activiteiten in de buurt, op school of op hun werk. Zij beschikken daarbij over een scala aan smoezen en kunnen zich hiermee jarenlang uit âlastigeâ situaties redden. De drempel om weer naar school te gaan is hoog voor hen, maar door op een eigentijdse manier te werken aan lezen en schrijven kan er zeker wat aan gedaan worden. Zo is er bijvoorbeeld de Basiscursus Nederlands bij ROC Midden Nederland (meer informatie via tel. 033-4709560).

De gemeente Baarn heeft de aanpak van laaggeletterdheid tot speerpunt van beleid gemaakt. De expositie vestigt daar nog eens extra de aandacht op. Aandacht die omgezet moet gaan worden in herkennen en verwijzen. De bijzondere expositie is tot stand gekomen met financiële ondersteuning vanuit de provincie Utrecht en in samenwerking met de gemeente Baarn.
Â