Toyota Nederland

Full Hybrid Auris nieuwe nummer 1 in EcoTest Consumentenbond

De jongste EcoTest-ronde van de Consumentenbond heeft een nieuwe lijstaanvoerder opgeleverd: de Full Hybrid Toyota Auris. De nieuwe hybrideauto van Toyota lost daarmee de Full Hybrid Toyota Prius af als minst milieubelastende auto van dit moment. Het verschil tussen de nummers 1 en 2 bedraagt twee EcoTestpunten.

De Full Hybrid Auris dankt zijn leidende positie aan fraaie resultaten op het gebied van brandstofverbruik/CO2-emissie en de uitstoot van overige schadelijke stoffen als stikstofoxide (NOx) en koolwaterstoffen (HC). In de EcoTest leveren beide onderdelen maximaal 50 punten op, waardoor in totaal 100 punten zijn te verdienen. Op het testonderdeel schadelijke uitstoot behaalde de Full Hybrid Auris, net als de Full Hybrid Prius, de volle buit. Wat betreft CO2-uitstoot noteerde de nieuwste EcoTest-topper 44 punten, twee punten meer dan de Full Hybrid Prius.

Tijdens de EcoTest, die door de Consumentenbond in samenwerking met de Duitse ADAC wordt samengesteld, kwam het gemiddelde brandstofverbruik van de Full Hybrid Auris uit op 4,38 l/100 km, tegenover 4,6 l/100 km voor de Full Hybrid Prius. Op het gebied van zuinigheid blijven beide hybrideauto's daarmee hun achtervolgers in het EcoTestklassement ruimschoots voor.

De Full Hybrid Auris, die drie maanden geleden op de markt verscheen, is speciaal ontworpen voor Europa. Dankzij zijn hybrideaandrijving kan hij 100% elektrisch rijden en is de uitstoot van CO2, fijnstof en stikstofoxiden nihil. In deze EV-modus bedraagt de actieradius 2 kilometer bij een snelheid van maximaal 50 km/u. Omdat de Full Hybrid Auris zo schoon en zuinig is, betaalt de consument geen motorrijtuigenbelasting en BPM. Wie de Full Hybrid Auris zakelijk rijdt, heeft een bijtelling van slechts 14%.