Provincie Flevoland Akkerveld met trekkers

Anne Bliek: "Onze agrarische bedrijven moeten zich kunnen ontwikkelen"

Publicatiedatum: 2 november 2010

Provincie Flevoland besluit de mogelijkheden voor intensieve veehouderij te verruimen. De huidige regels leggen onbedoeld beperkingen op voor bestaande agrarische bedrijven met intensieve veehouderij.

Gedeputeerde Ruimtelijke Ordening Anne Bliek: "We hebben het hier over een Flevolands bedrijfstype dat geworteld is in de akkerbouw, met een tak intensieve veehouderij. De tak intensieve veehouderij is voor zo'n bedrijf vaak van groot economisch belang. Ontwikkelingen op de wereldmarkt en in wet- en regelgeving, op het gebied van dierenwelzijn en milieuhygiëne, dwingen deze bedrijven om hun intensieve veehouderijtak steeds kosteneffectiever te maken. Een agrariër moet zijn bedrijf kunnen ontwikkelen om een positie in de keten te behouden. In veel gevallen is hiervoor een uitbreiding van het huidige bedrijfsoppervlak nodig. Erfvergroting dus. Daarom doen we dit."

Ontwikkelingsruimte

Nu kan de intensieve veehouderij zich ontwikkelen binnen de grenzen van het bouwperceel. Als een erfvergroting noodzakelijk is moet een ondernemer aantonen dat vergroting van het agrarisch bouwperceel nodig is om te kunnen voldoen aan de huisvestingseisen en om
bedrijfseconomisch rendabel kunnen blijven ondernemen. Anne Bliek: "Let wel, we leven in een klein land. De provincie stuurt op efficiënt ruimtegebruik, landschappelijke- en verkeerskundige inpassing en regulering van de ontwikkeling van de intensieve veehouderij. Met een ruimtelijke maat wordt duidelijk wat er mogelijk is. Nadere invulling van die ruimte wordt door de Flevolandse gemeenten vastgelegd in bestemmingsplannen en omgevingsvergunningen. Maar we moeten rekening houden met de daadwerkelijke ontwikkelingsruimte, die sterk beïnvloed wordt door de beschikbare milieuruimte. Een toename van de neerslag van stikstof op verzuringgevoelige Natura 2000-gebieden valt niet uit te sluiten. Denk aan de Weerribben, Wieden, Veluwe, Naardermeer. Die neerslag van stikstof neemt sterk af met de afstand tot de uitstootbron, met inbegrip van agrarische bedrijven met intensieve veehouderij."

Moeilijker uitbreiden

Dat betekent dat bedrijven met intensieve veehouderij moeilijker kunnen uitbreiden, of zich vestigen, naarmate ze dichter bij de
verzuringgevoelige Natura 2000-gebieden liggen. Bij bedrijven met intensieve veehouderij die binnen een 10 kilometerzone in de stikstof-invloedgebieden liggen zullen geen valse verwachtingen mogen worden gewekt aangezien de daadwerkelijke ontwikkelingsruimte (milieuruimte) nadere uitwerking vereist op basis van de landelijke Programmatische Aanpak Stikstof (PAS). Dit wordt pas verwacht in de eerste helft van 2011.

Partiële herziening Omgevingsplan

Met een partiële herziening van het Omgevingsplan Flevoland 2006 kan, door het opnemen van een ruimtelijke maat van 7.000 m2 bruto vloeroppervlak, een praktisch uitvoerbaar, helder en eenduidig provinciaal beleidskader worden geboden voor bestaande bedrijven met intensieve veehouderij buiten stikstofgebieden. Om de bestaande bedrijven met intensieve veehouderij binnen de stikstofgebieden ontwikkelingsruimte te bieden zal er nog een nadere uitwerking moeten plaatsvinden binnen de (PAS). Nieuwvestiging van intensieve veehouderij op agrarische bedrijven zal met de partiële herziening worden uitgesloten. Provinciale Staten moeten zich uitspreken over het ter visie leggen van de partiële herziening.