Gemeente Halderberge


Themamaanden alcohol- en drugspreventie

In de maanden oktober en november 2010 wordt in de gemeente Halderberge breed aandacht besteed aan alcohol- en drugspreventie. De activiteiten zijn onder regie van de gemeente en in samenwerking met het onderwijs, Novadic-Kentron, GGD, politie en jongerenwerk tot stand gekomen. De activiteiten vloeien voort uit de Notitie Verslavingspreventie. Uitgangspunt is een integrale aanpak waarbij activiteiten op elkaar zijn afgestemd en elkaar versterken.

Basisscholen

Op de basisscholen wordt in oktober het project "Gezonde School en genotmiddelen" uitgevoerd.Leerlingen van groep 8 gaan naar de interactieve theatervoorstelling "Wat wil JIJ eigenlijk" die wordt uitgevoerd door Theatergroep Helder Theater. De voorstelling gaat over de risico's van genotmiddelen,sociale vaardigheden, groepsdruk en weerbaarheid. In dezelfde maand worden informatieavonden over genotmiddelen gehouden voor de ouders van alle groep-8-leerlingen. Deze avonden worden verzorgd door Novadic-Kentron en vinden plaats op een aantal scholen in Oudenbosch, Oud Gastel en Hoeven.

Leerlingen van de 2e klas van het Markland College en Prinsentuin Oudenbosch bezoeken in november in cultureel centrum Fidei et Arti in Oudenbosch de theatervoorstelling "Hot Spot" van Theatergroep PlayBack. De voorstelling is interactief en gericht op de risico's van roken, alcohol en drugs. Novadic-Kentron is ook tijdens ouder(informatie)avonden op deze colleges aanwezig om ouders voor te lichten. Door deze activiteiten in zowel het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs aan te bieden, ontstaat er een doorgaande lijn waarin jongeren en hun ouders gedurende een periode van meerdere jaren worden geïnformeerd over de risico's van genotmiddelen.

Ouders

Gelet op de belangrijke rol van ouders, biedt de gemeente bij wijze van proef in november ook een theatervoorstelling aan die speciaal gericht is op ouders. De voorstelling is gratis en wordt op 30 november aanstaande gehouden in cultureel centrum Fidei et Arti. Tijdens deze ouderavond "Onder invloed" worden aan de hand van theaterscènes handvaten aangereikt voor een open discussie over alcohol- en drugsgebruik. Ouders ontvangen nog een brief over de wijze waarop zij kaarten kunnen bestellen.

De jongerenwerkers van Surplus gaan in de themamaanden extra in gesprek met jongeren over het gebruik van alcohol en drugs. Zij zijn met een stand aanwezig op het Markland College en Prinsentuin Oudenbosch en bieden huiswerkopdrachten en een spelcircuit aan.