Gemeente Brummen


Nieuwe nota sportbeleid 2011-2015

(Oorspronkelijke publicatie datum: 02-11-2010)

Burgemeester en wethouders hebben het nieuwe sportbeleid in de nota Sportbeleid gemeente Brummen 2011-2015 vastgelegd. De Wmo-adviesraad brengt nu advies uit, voordat de gemeenteraad de nota vaststelt.

Eind 2009 is het project Brummen scoort met Breedtesport geëvalueerd. Daarna is het college gestart met het ontwikkelen van nieuw sportbeleid. Doel is om randvoorwaarden te scheppen waarbinnen sport wordt ingezet om inwoners van de gemeente Brummen in de gelegenheid te stellen om te bewegen en deel te kunnen nemen in de maatschappij. Sport wordt daarbij aangemerkt als een zinvolle en aantrekkelijke tijdsbesteding. Niet alleen door een actieve beoefening, maar ook door het organiseren van de sport als vrijwilliger.

Positieve bijeffecten
B&W willen dit doel bereiken door de inwoners te stimuleren om te gaan sporten. De gemeente zet daarbij enerzijds in op accommodatiebeleid en anderzijds op sportondersteuningsbeleid. Naast deze sportstimulering, zetten zij ook in op het bevorderen van de positieve bijeffecten van sport. Daartoe wordt sport als instrument ingezet om doelstellingen op het gebied van volksgezondheid en welzijn te realiseren. Daarom zijn in het voorjaar van 2010 twee bijeenkomsten gehouden met sportorganisaties uit de gemeente Brummen. Daar waren ook vertegenwoordigers van de eerstelijns gezondheidszorg zoals huisartsen, fysiotherapeuten en diëtistes aanwezig. Tijdens de eerste bijeenkomst is de vraag voorgelegd waaraan de behoefte bestaan bij de sportorganisaties en wat rol de gemeente daarbij kan zijn. In de 2e bijeenkomst zijn de resultaten van de eerste discussie vertaald in concrete voorstellen en is in overleg een prioriteitstelling voor de uitvoering van de verschillende voorstellen aangegeven.

Na een financiële vertaling van de voorstellen in het nieuwe sportbeleid, heeft het college het sportbeleid in een beleidsnota vastgelegd voor de periode 2011-2015. Voordat gemeenteraad de nota vaststelt, brengt de Wmo-raad er advies over uit. Meer bewegen en deelnemen aan de samenleving zijn doelstellingen die ook in het Wmo-beleid zijn opgenomen. Daarom vraagt de gemeente aan Wmo-adviesraad wat zij vindt van het nieuwe sportbeleid. De Wmo-adviesraad behartigt de belangen van alle burgers en specifiek van de kwetsbaren. Daarbij moet onder andere worden gedacht aan jeugd, ouderen en gehandicapten. Zodra Wmo-adviesraad advies heeft uitgebracht, wordt het nieuwe sportbeleid aan de gemeenteraad voorgelegd.