Gemeente Ede

dinsdag, 2 november 2010

Selecta DNA vermindert de kans op inbraak

Door: afdeling Communicatie - Henk Faas

De gemeente Ede en de politie Gelderland-Midden lanceren een nieuw preventief middel tegen woninginbraken: Selecta DNA. Dat is een onzichtbaar middel met een uniek nummer. Inwoners kunnen dit materiaal op waardevolle spullen aanbrengen. Het nummer zorgt er na een inbraak voor, dat de politie teruggevonden spullen snel aan de rechtmatige eigenaar kan teruggeven. Inbrekers lopen een forser risico om te worden gepakt.

Ook de gemeenten Barneveld, Scherpenzeel, Renkum en Wageningen doen mee aan de nieuwe methode van inbraakpreventie, die dinsdag 2 november 2010 gelanceerd is. Doelstelling is het aantal woninginbraken in het district West-Veluwe Vallei in 2011 te laten dalen met 30 procent ten opzichte van 2009. Elders in het land zijn de eerste resultaten positief.

Daders pakken

De gemeente Ede vindt veiligheid een belangrijke voorwaarde voor een plezierige woon- en leefomgeving. De afgelopen periode is het aantal woninginbraken in Ede gestegen. Dat is voor slachtoffers van een inbraak een héél vervelende ervaring. Uiteraard zet de gemeente zich, samen met de politie, in om inbraken zoveel mogelijk te voorkomen en de daders aan te pakken.

Wat is Selecta DNA?

SelectaDNA bestaat uit een pakketje met een speciaal middel waarmee inwoners waardevolle spullen in huis kunnen markeren. Het gaat om een onzichtbare stof, die wel een uniek nummer bevat. Dat nummer is gekoppeld aan de eigenaar. Wanneer zich een inbraak voordoet, worden de spullen die de inbreker meeneemt door de politie snel herkend als `gestolen' en kunnen ze aan de eigenaar worden teruggegeven. Omdat een inbreker op die manier snel tegen de lamp loopt, wordt de kans op woninginbraken kleiner.

Waar kunt u zo'n pakketje krijgen?

Een Selecta DNA-pakketje kost EUR 50,- en is binnenkort verkrijgbaar in het gemeentehuis van Ede. Wie alvast een pakket wil bestellen kan dat aangeven via e-mail: info@ede.nl. Mensen krijgen dan vanzelf bericht wanneer en waar zij het pakketje kunnen komen ophalen.