Talis


Koopgarant: een huurwoning kopen met zekerheid

Talis biedt haar klanten nieuwe mogelijkheden op de woningmarkt.

De bewoners van ongeveer 1.300 eengezinswoningen in Nijmegen krijgen vanaf volgend jaar het aanbod om hun huurhuis van Talis te kopen. Dit kan met Koopgarant. Bewoners die in aanmerking komen, krijgen in de eerste helft van 2011 persoonlijk bericht.

Meer zekerheid

Bij Koopgarant koopt de eigenaar een huis voor een bedrag dat tot 25 procent lager ligt dan de normale verkoopprijs. De koper heeft hierdoor maandelijks lagere lasten. De woning komt volledig in eigendom van de koper. Bovendien biedt Talis extra zekerheid door een aantrekkelijke terugkoopgarantie, waarbij de corporatie en de eigenaar de waardeontwikkeling van de woning delen. Hierdoor is het voor meer mensen mogelijk een woning te kopen.

Eerder kwam Koopgarant al beschikbaar voor huurders in Wijchen. Dit jaar ontvangen nog verschillende huishoudens in Wijchen een aanbod. Vanaf 2011 biedt Talis circa 1.300 woningen in Nijmegen aan in de wijken Aldenhof, ât Broek, De Kamp, Grootstal en Brakkenstein. De woningen in deze wijken die na verhuizing van de huidige huurders vrijkomen worden ook verkocht met Koopgarant. Ze zijn dan ook te vinden op de website van âEen eigen huisâ van Talis. Hier staat ook meer informatie over de regelingen.

Afwegingen

Met âEen eigen huisâ wil Talis bewoners zo goed mogelijk op weg helpen met hun wooncarrière. Ook is er meer keuzevrijheid: bewoners kunnen de afweging maken tussen huur en koop. Talis krijgt door de verkoop middelen beschikbaar om bestaande huurwoningen op te knappen, sociale huurwoningen te bouwen en leefbaarheidprojecten op te starten. Een ander positief gevolg is dat er doorstroming komt op de woningmarkt. Huurders die op grond van hun inkomen een hogere huur kunnen betalen, maar financieel net geen huis konden kopen, kunnen nu wel een start maken op de kopersmarkt.