Fenedex


EU-sancties Iran: Gevolgen voor Nederlandse exporteurs

29 oktober 2010

De Europese Unie heeft op 25 oktober 2010 Uitvoeringsverordening 961/2010 met beperkende maatregelen tegen Iran aangenomen. Het gaat om het meest verregaande sanctieregime dat de EU ooit heeft aangenomen, die zeer merkbare gevolgen zullen hebben voor ondernemingen die handel drijven met Iran.
De beperkende maatregelen omvatten:


* Een wapenembargo en een verbod op de export en import van nucleaire en raketgerelateerde goederen en andere goederen voor tweeërlei gebruik, en een vergunningplicht voor de uitvoer van overige gevoelige goederen en technologie;

* Ook het verlenen van uiteenlopende diensten ten behoeve van bovengenoemde verbodsgoederen is verboden (zoals technische bijstand, training, investeringen, financiële assistentie, financiering en tussenhandeldiensten bij verboden goederen);
* Reisbeperkingen en het bevriezen van tegoeden van personen en organisaties genoemd in de annexen bij de Iran verordening;
* Financiële restricties en restricties op investeringen in en handel met Iran;

* Een verbod op de overdracht van een reeks goederen en apparatuur voor de olie- en gassector.

De volledige Nederlandse tekst van de Verordening is hier te downloaden.

Het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie heeft een handboek Iran uitgebracht, dat bedoeld is om bedrijven en personen snel duidelijk te maken wat de maatregelen zijn, wat bedrijven moeten doen, en waar ze formulieren en lijsten kunnen vinden. Dit Handboek is geen wetgeving en is niet noodzakelijkerwijs volledig en verwijst daarom vaak naar artikelen van de Iran Verordening. De laatste versie zal altijd te vinden zijn op de website
www.rijksoverheid.nl/exportcontrole. De uitgebreide en complete tekst staat in de Iran Verordening zelf.

Voorlichtingsbijeenkomst Fenedex FME-CWM

Tijdens een drukbezochte bijeenkomst over de nieuwe EU-sancties voor Iran, die Fenedex op 20 oktober j.l. i.s.m. FME-CWM organiseerde, kwam naar voren dat veel exporteurs zich zorgen maken over de gevolgen van de nieuwe sancties. Vragen die zoal naar voren kwamen waren o.a.


* Wat wordt er precies verstaan onder 'key technology'?
* Is de Verordening ook van toepassing op de petrochemische- en energie sector?

* Geldt de Verordening ook op importen vanuit Iran?
* Gelden de sancties ook voor spare parts en services?
* Zijn er banken die nog wel betalingen uit Iran accepteren?
* Wordt er voor de financiële vergunning gekeken naar de totale ordergrootte of naar het bedrag dat per keer wordt geleverd?
* Moet de financiële vergunning ook worden aangevraagd als het bedrag via een ander land (bijv. Dubai) wordt overgemaakt?

De presentaties van diverse sprekers tijdens deze bijeenkomst zijn te downloaden via http://www.fenedex.nl/dossier-iran.html.

Mocht u vragen hebben over de gevolgen voor uw bedrijf, dan kunt u contact opnemen met uw accountmanager bij Fenedex. Tevens kunt u voor actuele informatie altijd het 'Dossier Iran' raadplegen.