Mijnbouw- en delfstoffenbedrijven kiezen notering aan beurs Hong Kong

02/11/2010 10:45

PricewaterhouseCoopers B.V.

Naar verwachting zullen komend jaar tien tot vijftien mijnbouw- en delfstoffenbedrijven naar de beurs gaan in Hong Kong. Als deze groei doorzet wordt de Hong Kong Stock Exchange (HKEx) één van de grote beurzen in de wereld voor mijnbouw- en delfstoffenbedrijven. Dat zeggen Tim Goldsmith, global mining industry leader bij PwC en Martin Coenen, partner capital markets group binnen dezelfde organisatie.

Het aantal bedrijven in de mijnbouw- en delfstoffensector dat naar de beurs ging verviervoudigde tussen 2008 en 2009 (van 3 naar 13) waarbij het geld dat werd opgehaald met 140 keer vermenigvuldigde. Alleen al dit jaar - tot 26 oktober 2010 - gingen 7 mijnbouwbedrijven naar de beurs met een totale beurswaarde van 36 miljard Hong Kong Dollar. Op dit moment hebben 250 bedrijven uit deze sector een notering aan de Hong Kong Stock Exchange. De beurswaarde van deze bedrijven is sinds 1999 35 keer zo groot geworden.

"Een aanhoudende sterke vraag en het beperkte nieuwe grondstoffenaanbod, maakt dat de stijging die in 2009 werd ingezet door de wereldwijde mijnbouwsector naar verwachting de komende jaren zal doorzetten. China is de belangrijkste consument van grondstoffen. De sterke economische groei in het land, zorgt voor een vraag naar grondstoffen die we voor het laatst zagen tijdens de industriële revolutie", aldus Coenen.

Als het gaat om fusie- en overnamekandidaten, dan zijn grondstoffenbedrijven de belangrijkste overzeese doelgroep voor Chinese investeerders. In het eerste halfjaar van 2010 werden 14 grote deals aangekondigd in deze sector. De grootste deal was het belang van 9 procent dat Sinopec in Syncrude (onderdeel van ConocoPhillips) nam voor 4,7 miljard USD. Een andere grote investering was de dubbele investering van China Investment Corporation in PennWest Energy voor in totaal 1,2 miljard USD. Geografisch hebben Chinezen Australië gedefinieerd als belangrijkste land om in de investeren. Daarnaast zien we echter ook dat Afrika steeds belangrijker wordt voor Chinese investeerders.

"Bedrijven in grondstoffen blijven de belangrijkste overzeese kandidaten voor Chinese partijen. Een trend die gelijk loopt met de grote vraag in het land naar grondstoffen om de economische groeimotor aan de gang te kunnen houden", vertelt Coenen. "Daarnaast willen Chinese bedrijven ook de toekomstige beschikbaarheid van grondstoffen veilig stellen. Hoewel de wereldwijde waarde aan fusies en overnames in 2009 relatief laag was, bleef China investeren. Dat blijkt ook uit het feit dat 3 van de wereldwijde top-10 deals door Chinese investeerders werden gesloten.

Volgens PwC heeft de Hong Kong Stock Exchange veel aandacht besteed aan het aantrekken van overzeese mijnbouw- en delfstoffenbedrijven voor een beursgang in Hong Kong. Daarnaast speelt de beurs een belangrijke rol in het aantrekken van buitenlandse investeerders voor mijnbouwbedrijven op het Chinese vasteland. De London Stock Exchange heeft historisch gezien altijd de meeste beursnoteringen gehad van bedrijven op mijnbouw- en delfstoffengebied, maar de komende jaren zal ook de HKEx verder uitgroeien tot één van de topspelers op mijnbouw- en delfstoffengebied.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.pwc.nl