Gemeente Berkelland

behandeling begroting: Burgers aan het stuur in kern en wijk

B&W bij behandeling begroting: Burgers aan het stuur in kern en wijk

Gemeenteraad behandelt op 2 en 4 november begroting 2011

burgers aan stuur

De gemeenteraad van Berkelland komt dinsdag 2 november om 16.30 uur en donderdag 4 november 2010 om 18.00 uur bij elkaar voor een openbare vergadering over de begroting van 2011. De vergaderingen worden gehouden in de raadzaal van het gemeentehuis aan Marktstraat 1 in Borculo. In BerkelBericht van vorige week waren in het kort de meningen van de gemeenteraadsfracties opgenomen. De belangrijkste onderdelen van de reactie van burgemeester en wethouders op de beschouwingen van de raadsfracties leest u in hieronder.

Wilt u volledig op de hoogte zijn van de discussie in de gemeenteraad? Dan bent u welkom tijdens de vergaderingen in het gemeentehuis in Borculo.

Algemeen

Burgemeester en wethouders zijn blij met de steun vanuit de gemeenteraad voor de begroting 2011. Dit geldt ook voor de laatste berichten over de ontwikkeling van het gemeentefonds naar aanleiding van het regeerakkoord. De nadelen voor de gemeenten lijken voor de hoogte van de gemeentefondsuitkering mee te vallen. Dit is geen reden om de bezuinigingen te schrappen. De meevaller waarmee we eventueel te maken krijgen lijkt net voldoende om het bestaande begrotingstekort op te lossen. Zoals het er nu naar uitziet hoeven we bovenop de al aangekondigde bezuinigingen voorlopig geen extra bezuinigingen door te voeren.

Zorgen

Wel maakt het college van B&W zich zorgen over de gevolgen van de maatregelen in het regeerakkoord op het terrein van groepen inwoners met grote achterstand tot de arbeidsmarkt, zoals de Wet werk en bijstand (WWB) en Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten (Wajong).

Werkenden met laag inkomen

B&W ondersteunen het voorstel van de fractie van GroenLinks om aandacht te schenken aan de doelgroep werkenden met een laag inkomen. Goede informatie en voorlichting over ondersteuningsmogelijkheden zijn van groot belang en kunnen preventief werken.

In de contacten met de (organisaties) van bedrijven zullen B&W de rol die hierin ook kan worden vervuld door (personeelsafdelingen van) bedrijven aan de orde stellen.

Demografische ontwikkelingen

Met de fractie van de VVD zijn burgemeester en wethouders van mening dat er soms te negatief over de demografische ontwikkelingen wordt gesproken. B&W willen de ogen niet sluiten voor de ontwikkelingen op dit vlak, maar zien ook kansen om de gevolgen op te vangen. "Sterke punten van Berkelland zoals vestigingsklimaat en leefomgeving blijven we benadrukken."

De fractie van het CDA vraagt om de ontwikkeling van een woonvisie met aandacht voor de leefbaarheid van Berkelland. Het college verwacht in de raad van januari 2011 de Regionale woonvisie Achterhoek 2010-2020 te kunnen aanbieden. Daarin zijn afspraken opgenomen over een jaarlijkse monitor die wordt aan geboden aan de gemeenteraden.

Omgevingsvergunning

De fractie van OBL verwacht een financieel voordeel door de invoering van de omgevingsvergunning. Het college van B&W verwacht inderdaad minder vergunningen af te geven. Voor de klant heeft dit het duidelijke voordeel dat minder aanvragen hoeven te worden gedaan. Wel staat daar tegenover dat er meer overleg plaats vindt en er meer vragen zijn te beantwoorden. Ook houden we al rekening met minder legesinkomsten zodat er jammer genoeg geen sprake is van een mogelijk financieel voordeel.

Ruimtelijke ontwikkelingen

De fractie van D66 verwacht dat de ruimtelijke ontwikkelingen in het centrum van Neede en rondom het Hambroek in Borculo in 2011 hun beslag krijgen. Het college zet zich in voor beide zaken maar verwacht dat beide ontwikkelingen meer tijd zullen vragen.

Verantwoordelijke burgers

Alle partijen geven met eigen woorden aan dat verantwoordelijke burgers de dragers (willen) zijn van onze samenleving. Partijen zien een toekomst voor zich waarin burgers meer ruimte nemen om die verantwoordelijkheid op een eigen manier in te vullen. De invulling kan per kern of wijk anders zijn. Veel burgers zijn gemotiveerd en doen al actief mee in allerlei (digitale) netwerken in de samenleving. We stellen ons als gemeente steeds meer de vraag of en hoe we een rol moet spelen in het leven van mensen in wijken en kernen. Zo krijgen we samen met de burgers stap voor stap de nieuwe rol van de gemeente helder. Dat kost tijd. Het resultaat: minder gemeente en versterking van kern- en wijknetwerken voor allerlei zaken die in kern en wijk spelen: van aandacht voor onderlinge zorg in de wijk tot zorg voor verkeersveilig gedrag. Maar ook hier geldt: er zijn geen plannen gemaakt en goedgekeurd. Er is wel een omslag in denken van het college. Met een focus op meer verantwoordelijkheid bij de inwoners. De burgers aan het stuur in kern en wijk.