UMC St Radboud


Hearing & Genes van start met symposium

01-11-2010

Kennis en behandeling van erfelijke slechthorendheid gebundeld

Het UMC St Radboud opent op 2 november Hearing & Genes, het expertisecentrum op het gebied van (erfelijke) slechthorendheid en doofheid. In Hearing & Genes werken KNO-artsen en genetici nauw samen en vindt diagnostiek, behandeling en wetenschappelijk onderzoek plaats. Om de opening te vieren wordt een symposium georganiseerd voor patiënten, naasten en hulpverleners.

Gehoorverlies kan ontstaan op allerlei leeftijden en door diverse oorzaken. Zo wordt één op de 700 kinderen geboren met een vorm van slechthorendheid of doofheid en ontwikkelt een klein aantal kinderen dit tijdens hun vroege kindertijd. Bij ongeveer de helft van de kinderen is er sprake van een erfelijke oorzaak. Ook op latere leeftijd kan gehoorverlies optreden, bijvoorbeeld door een infectie of beschadiging. Het achterhalen van de oorzaken van erfelijk gehoorverlies is zeer gecompliceerd. Naar schatting zijn bijna 300 genen betrokken bij slechthorendheid en doofheid. De afgelopen jaren zijn inmiddels 60 genen gevonden die elk apart gehoorverlies veroorzaken.

Nijmeegs onderzoek

In het UMC St Radboud doen artsen al jarenlang onderzoek naar erfelijk gehoorverlies en zijn enkele belangrijke doofheidsgenen ontdekt. Nijmegen beschikt onder meer over de grootste klinische database van Nederland op het gebied van slechthorendheid en doofheid. Deze database bevat klinische bloedgegevens en DNA van talloze patiënten met een erfelijke gehooraandoening.
Bij de opsporing van doofheidsgenen maken de Nijmeegse genetici en artsen gebruik van de nieuwste DNA-opsporingstechnieken. Zo passen ze sinds kort de `next-generation-sequencing' methode toe. Hiermee kunnen DNA-defecten veel beter en sneller worden opgespoord. Dankzij deze nieuwe techniek verwacht men binnen drie tot vijf jaar driekwart van de genen die slechthorendheid en doofheid veroorzaken opgehelderd te hebben.

Hearing & Genes

In Hearing & Genes is alle expertise rondom slechthorendheid en doofheid gebundeld. KNO-artsen en genetici werken nauw samen en richten zich op diagnose, behandeling en wetenschappelijk onderzoek. Ronald Pennings, KNO-arts: `We richten ons zowel op kinderen als volwassenen. Als blijkt dat er sprake kan zijn van erfelijkheid, passen we zeer uitgebreid DNA-onderzoek toe. We brengen onder meer de voorgeschiedenis van een patiënt en eventuele aandoeningen in de familie in kaart. Ook nemen we bloed af van de patiënt en familieleden voor DNA-onderzoek. Met de nieuwe DNA-opsporingsmethode hebben we soms al binnen enkele weken uitsluitsel, terwijl dat voorheen vaak jaren kon duren. Ondanks dat we doofheid nog niet daadwerkelijk kunnen verhelpen, is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Dit helpt namelijk om het verloop van de gehooraandoening beter te voorspellen en de behandeling beter af te stemmen. Zo worden er steeds meer implantaten en andere hulpmiddelen ontwikkeld, waardoor kinderen en volwassenen goed kunnen functioneren met hun hooraandoening.'

Symposium

Om de opening van Hearing & Genes te vieren vindt een openingssymposium plaats. In de ochtend is er een algemeen programma. `s Middags is er een speciaal programma voor patiënten en toegespitste lezingen voor professionals. Er wordt onder meer aandacht besteed aan neonatale gehoorscreening (screening bij pasgeboren baby's), revalidatie en begeleiding van mensen met gehoorverlies, DNA-diagnostiek en een erfelijke diagnose, wat nu?