Forum


02 november 2010

FORUM Jaarlezing 2010. Waar zijn wij bang voor? De extreme ander in ons midden

In de FORUM Jaarlezing 2010 neemt historicus Beatrice de Graaf ons mee op een aanschouwelijke tocht langs de gewezen en vermeende vijanden van de Nederlandse staat en samenleving. Voor welke `extreme anderen' waren en zijn wij bang?

Het aanwijzen van de ander in ons midden was lange tijd voorbehouden aan de machthebbers. Met de democratisering, de medialisering en de dramatisering van het publieke debat sinds de jaren zestig oefent de samenleving daar eveneens zeggenschap op uit. Massamobilisering en spektakel zijn niet nieuw in de Nederlandse geschiedenis, maar de situatie na `9/11' is toch wezenlijk anders.
Waar staan we nu? Wat is het resultaat van de maatregelen en wetten die het terroristische risico proberen te bezweren? Weten we nu wie de extreme ander is, kennen we onze terroristen? Zijn we zelf ook extreem gaan reageren?

In haar lezing verbindt De Graaf haar onderzoek naar nationale veiligheid en terrorismebestrijding met de vraag naar effecten daarvan op de maatschappelijke orde. Hoe verhouden terechte veiligheidsmaatregelen tegen gevaarlijke `anderen' zich tot leefbaarheid, vertrouwen en een rechtvaardige samenleving? Onze samenleving is veranderd, na bijna tien jaar strijd tegen terrorisme. We zijn beter beveiligd en langzaamaan ook minder bang voor een terroristische aanslag. Maar hoe staat het met de onbestemde angst voor het andere? En even zo belangrijk, hoe vergaat het die `anderen' in zo'n samenleving?

Programma Jaarlezing
14.30 uur Ontvangst
15.00 Opening & Introductie
Sadik Harchaoui, Voorzitter Raad van Bestuur, FORUM 15.15 FORUM Jaarlezing 2010
Beatrice de Graaf, Universitair Hoofd Docent Centre for Terrorism and Counterterrorism, Campus Den Haag. Auteur Theater van de Angst. 15.45 Referentie
Victor Kouratovsky, Klinisch psycholoog / Kinder- en Jeugdpsycholoog, RIAGG Rijnmond
15.55 Paneldebat
Beatrice de Graaf, Victor Kouratovsky, Mohammed Allach (mede/initiatiefnemer NL2023, oprichter Maroquistars), Nordin Dahhan (kinderarts, directeur PaceMaker in Global Health) Discussieleider: Sadik Harchaoui
16.45 Afsluitende borrel

Beatrice de Graaf is als universitair hoofddocent verbonden aan het Centrum voor Terrorisme en Contraterrorisme van de Campus Den Haag/ Universiteit Leiden. Ze is in 2010/2011 fellow aan het NIAS en tevens projectleider van een onderzoek (VIDI/NWO) naar Enemies of the State - the Making of a National security State in the West. Ze doceert en schrijft over nationale veiligheid, terrorisme en intelligence. Haar meest recente boek is Theater van de angst. De strijd tegen terrorisme in Nederland, Duitsland, Italië en Amerika (2010). In 2011 verschijnt een boek over `Gevaarlijke vrouwen', en een studie over `Terrorists on Trial'.

Sadik Harchaoui is voorzitter van de Raad van Bestuur van FORUM. Daarnaast is hij voorzitter van de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO). Hij heeft zitting in het bestuur van o.a. het Nederlandse Rode Kruis en het Prins Claus Fonds. Hij was lid van de commissie veiligheid & persoonlijke levenssfeer.

Victor Kouratovsky is Klinisch Psycholoog en Kinder- en jeugdpsycholoog Specialist NIP en werkt bij de RIAGG Rijnmond Noord West vooral met kinderen van migranten en vluchtelingen. Hij is lid van het bestuur van de sectie Geestelijke gezondheidszorg van het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP), de sectie Transculturele psychiatrie van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) en werkt samen met het Nederlandse kenniscentrum voor migratie en cultuur voor de Geestelijke Gezondheidszorg.

Dr. Kouratovsky heeft diverse publicaties op het gebied van transculturele psychiatrie bij kinderen en jeugdigen op zijn naam staan. Mohammed Allach
is voormalig profvoetballer. Tegenwoordig is hij directeur voetbalzaken bij RKC Waalwijk. In 2003 richtte Allach met vrienden de Stichting Maroquistars op, een
vrijwilligersorganisatie die door middel van sociaal maatschappelijke projecten jongeren sociaal weerbaarder en talent bewust tracht te maken. Tevens is hij één van de initiatiefnemers van NL2023, een initiatief om een concrete en optimistische toekomstvisie voor het Nederland van 2023 te formuleren.

Nordin Dahhan is kinderarts in het Emma kinderziekenhuis van het AMC en in het Sint Lucas Andreas ziekenhuis te Amsterdam. Ook is hij directeur van de stichting PaceMaker in Global Health. PaceMaker bevordert de gezondheid van een etnisch diverse bevolking, verhoogt de kwaliteit van de zorg aan allochtonen en maakt de zorg voor allochtonen toegankelijker.

foto

Datum en plaats
2 november 2010
14.30-17.15 uur
Museum voor Communicatie
Zeestraat 82
Den Haag

Programma downloaden >

Aanmeling
Aanmelden voor de 11e FORUM-Jaarlezing graag vóór 12 oktober 2010. Stuur onder vermelding `FORUM Jaarlezing 2010' een mail naar events@forum.nl.
Wilt u a.u.b. de naam, organisatie, postadres en telefoonnummer van u en uw gasten hierin vermelden?
U ontvangt daarna een bevestiging.

Pers
Voor persaangelegenheden kunt u contact opnemen met Dhr. Deniz Arslan, d.arslan@ forum.nl, 030 2974 329.

Route per openbaar vervoer
Vanaf Centraal Station: Buslijnen 22 en 24.
Tramlijn 10 op werkdagen tijdens spitsuren.
Uitstaphalte: Javastraat (5 minuten lopen).

Vanaf Holland Spoor: Tramlijn 1 of, op werkdagen tijdens spitsuren, lijn 10.
Uitstaphalte: Javastraat (5 minuten lopen).

Route per auto
Vanuit Amsterdam / Haarlem / Leiden (A44)
Bij het binnenrijden van Den Haag borden "MCH Westeinde" volgen, achter het Hilton rechtsaf Zeestraat in. Na ± 200 meter ligt aan uw linkerhand het Museum voor Communicatie.

Vanuit richtingen Amsterdam (A4) Utrecht (A12) en Rotterdam (A13) Volg borden Den Haag, Utrechtse Baan (A 12) helemaal uitrijden. Borden MCH Westeinde volgen, achter het Hilton rechtsaf de Zeestraat in. Na ± 200 meter ligt aan uw linkerhand het Museum voor Communicatie.

Parkeren
Het museum heeft geen eigen parkeerterrein, maar er zijn parkeerplaatsen in de Zeestraat, de omliggende straten en Plein 1813. Op werkdagen geldt tussen 9.00 en 17.00 uur betaald parkeren à EUR 1,70 per uur (munt en chipknip).