Gemeente Veere

Herdenkingen in gemeente Veere

In november vinden er op diverse plaatsen herdenkingen plaats.

Op maandag 1 november 2010 om 14.00 uur in Domburg en om 14.00 uur in Westkapelle.

Op dinsdag 2 november 2010 om 13.30 uur in Zoutelande

Op woensdag 3 november 2010 om 14.00 uur in Westkapelle

Op maandag 8 november 2010 om 11.00 uur in Vrouwenpolder.

MAANDAG 1 NOVEMBER DOMBURG 14.00 uur Bijeenkomst in "Het Schuttershof". De zaal is geopend vanaf 13.30 uur. De organisatie is in handen van het Comité herdenking Domburgse Oorlogsslachtoffers 1940-1945. Burgemeester van der Zwaag is namens de gemeente aanwezig om een toespraak te houden en bloemen te leggen. De kinderen uit groep 8 van de o.b.s. "De Golfslag" spelen een belangrijke rol. Zij dragen o.a. enkele zelf geschreven gedichten voor. Ook worden er persoonlijke herinneringen voorgelezen. Muziekvereniging "Apollo" speelt het Zeeuws Volkslied. Het gezelschap gaat vervolgens naar de begraafplaats. Bij het monument voor de gevallen Franse militairen wordt een bloemstuk gelegd. Bij het monument voor de Domburgse Oorlogsslachtoffers wordt een gedicht voorgedragen, de last post gespeeld en een minuut stilte in acht genomen. Na de reveille worden bloemen gelegd en de namen van de slachtoffers genoemd. Tot slot speelt Apollo het Wilhelmus. Na afloop van het programma op de begraafplaats is er in "Het Schuttershof" gelegenheid tot napraten.

WESTKAPELLE 14.00 uur Herdenking van zowel de militaire als burgerslachtoffers. Om 14.00 uur is er een herdenking bij de Liberty Bridge bij het Dijk- en oorlogsmuseum Het Polderhuis, die ook de organisator zijn van deze herdenking. Aansluitend, rond 15.30 uur is er een herdenking bij het monument achter de vuurtoren. Namens de gemeente Veere is wethouder Molenaar aanwezig. Hij legt bloemen bij het monument achter de vuurtoren.

DINSDAG 2 NOVEMBER

ZOUTELANDE 13.30 uur In de Catharinakerk aan het Willibrodusplein vindt een speciale kerkdienst plaats. De organisatie is in handen van de Willibrordusschool uit Zoutelande. Dhr. W. Cevaal opent de dienst, daarna volgt een toespraak door burgemeester van der Zwaag. Met verder o.a. een declamatie door de schoolkinderen van de Willibrordusschool en enkele andere sprekers. De namen van het 48 RCM en de omgekomen inwoners van Zoutelande worden voorgelezen. De Last Post wordt gespeeld en aansluitend het Wilhelmus door enkele leden van de fanfare Luctor et Emergo. Aansluitend is er een kranslegging buiten bij het monument. Ook de inwoners van Zoutelande en andere belangstellenden kunnen een krans leggen. Een aantal Engelse oud-strijders is aanwezig om de plechtigheid bij te wonen.

WOENSDAG 3 NOVEMBER

WESTKAPELLE 14.00 uur De Herdenkingscommissie van de Commandostichting houdt de jaarlijkse herdenking van Operatie Infatuate bij het monument bij de walradartoren bij Erica. De commandant van het Korps Commandotroepen houdt een toespraak en legt namens de commando's een krans. De organisatie is in handen van en de Commandostichting Korps Commandotroepen Roosendaal. Kinderen van de Christelijke basisschool "De Lichtstraal" zijn ook aanwezig. Aansluitend is er een herdenking op de begraafplaats bij de vuurtoren. Ook hier worden toespraken gehouden en bloemen gelegd, waarbij de kinderen een grote rol spelen. De regie is in handen van "De Lichtstraal". Muziekvereniging O.K.K. uit Westkapelle verzorgt het muzikale gedeelte.
Burgemeester van der Zwaag vertegenwoordigt de gemeente Veere en zal op beide locaties een krans leggen en bij de vuurtoren een toespraak houden.

MAANDAG 8 NOVEMBER

VROUWENPOLDER 10.45 uur 11.00 uur 11.30 uur 13.30 uur Samenkomst in "De Ontmoeting" voor genodigden De organisatie is in handen van de herdenkingscommissie van de Christelijke Oranjevereniging Vrouwenpolder. Herdenkingsceremonie bij het monument aan de Fort den Haakweg. Namens de gemeente Veere is wethouder Molenaar aanwezig om een toespraak te houden en een krans te leggen. Gelegenheid voor genodigden en belangstellenden om na te praten. Er staat vervoer klaar naar Klein Museum aan de Landschuurweg en naar Uitspanning Oranjezon, voor kinderen van de groepen 5,6,7 en 8 van de basisschool en andere belangstellenden. Op deze twee locaties kan men zien en luisteren naar de verhalen die vertellen over de tijd rondom 8 november 1944. In het Klein Museum aan de Landschuurweg is een dvd van 12 minuten te zien en er zijn medewerkers van Arduin aanwezig om uitleg te geven. Op Uitspanning Oranjezon kan men luisteren naar het verhaal van Mevr. Louwerse-Bliek. Vrijheidsvuur in de omgeving van het dorp met medewerking van de dorpsraad en de ondernemersvereniging.
19.00 uur

---- --