Ingezonden persbericht


Persbericht

De Endometriose Stichting steunt Freya* in haar geschokte reactie op het voorstel om nog maar één IVF-poging te vergoeden.

Door deze aanscherping zullen endometriose patiënten de dupe worden. Endometriose is één van de meest voorkomende oorzaken van onvruchtbaarheid. Bij 35 tot 40% van de vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen wordt een bepaald stadium van endometriose vastgesteld.

Het voorstel om het aantal vergoede IVF-pogingen terug te brengen van 3 tot slechts 1 behandeling is voor vrouwen met endometriose bijna onmenselijk. Naast het hebben van deze chronische, pijnlijke ziekte wordt de kans op het krijgen van kinderen voor deze groep weggenomen en is het krijgen van kinderen slechts toebedeeld aan hen die deze dure behandeling kunnen betalen. Daarnaast kan deze maatregel de volgende gevolgen hebben:

"Het streven van de Nederlandse IVF klinieken van de afgelopen jaren om een gezonde eenlingzwangerschap te bereiken bij subfertiele paren zal door het terugbrengen van de vergoeding voor IVF tot een poging niet meer haalbaar zijn. Patiënten zullen erop staan om forser gestimuleerd te worden (dus meer gebruik van dure medicijnen zoals gonadotrofinen) en ze zullen niet langer akkoord gaan met het terugplaatsen van één embryo. Hierdoor zal het aantal complicaties van IVF (OHSS) mogelijk toenemen, evenals het aantal meerlingen. Beide effecten zijn ongewenst en leiden tot hogere kosten van de gezondheidszorg. Een kortzichtige bezuinigingsmaatregel dus."

Dr. A.W. Nap, gynaecoloog, werkzaam in het Ziekenhuis Rijnstate.

"Het vergoeden van slechts 1 IVF poging zal niet leiden tot de gewenste kostenbesparing maar wel tot een tweedeling in de zorg. "

Dr. K.B. Kluivers, gynaecoloog werkzaam in het UMC St. Radboud.

Endometriose

Endometriose is een goedaardige afwijking waarbij het baarmoederslijmvlies ook buiten de baarmoeder aanwezig is. Nadat endometriose is ontstaan, blijft het baarmoederslijmvlies dat zich buiten de baarmoeder heeft genesteld, zich hetzelfde gedragen als het baarmoederslijmvlies in de baarmoeder. Endometriose kan voorkomen op verschillende plekken in de buik zoals de eierstokken, eileiders, baarmoeder, darmen, blaas en het buikvlies.

Het stellen van een vroege diagnose is belangrijk in de behandeling van deze chronische aandoening. De huidige gemiddelde diagnosetijd is maar liefst 8 jaar! De Endometriose Stichting geeft voorlichting, organiseert lotgenotenbijeenkomsten en steunt onderzoeks-projecten naar endometriose.