GVB


Amstertram Maps wint ontwerpwedstrijd


1 november 2010

Een tram met daarop beelden uit Google Street View van de plek waar de tram rijdt. Dat is de Amstertram Maps. Sofie Groot Dengerink wint hiermee de wedstrijd `Ontwerp je eigen tram', die GVB in september uitschreef. Dit bijzondere ontwerp rijdt een maand lang door de stad. Jong, oud, kunstenaar, amateur, Amsterdammer of juist niet: een keur aan reizigers nam de uitdaging aan. De vakjury, bestaande uit Eus Drossaers, vervoermanager tram, Carolien Glazenburg, Conservator grafische vormgeving, Stedelijk Museum Amsterdam en Ottograph, kunstenaar, heeft de winnaar geselecteerd. `Rails, strepen en de weg liggen vast, het is spannend om een ontwerp zoals dit door de stad te laten bewegen. Google streetview is een modern medium, Google maps is reizen en in het ontwerp zit veel Amsterdam', aldus de vakjury.

Winnares
De winnares van de ontwerpwedstrijd is kunstenares Sofie Groot Dengerink uit Utrecht. Sofie: `Te gek natuurlijk dat mijn ontwerp is uitgekozen! Ik ben heel benieuwd hoe het er straks in het echt gaat zien, mijn tram op de Dam, met op de tram de Dam in Street View. Het liefst zie ik natuurlijk dat Google hiervan weer nieuwe foto's maakt en deze in hun digitale Street View wereld plaatst.'

Digitale expositie metrostation Centraal Station Het ontwerp van Sofie is weliswaar het winnende ontwerp, maar er zijn veel goede en leuke ontwerpen binnen gekomen. GVB organiseert daarom op het metrostation Centraal Station een digitale expositie van de ingezonden ontwerpen. De ontwerpen zijn op het metro-perron op LCD-schermen te zien. De expositie duurt van maandag 1 november tot en met zondag 6 november.

Publieksprijs
Daarnaast kan het publiek uit deze ontwerpen tot en met 19 november zijn favoriet kiezen. De winnaar van de publieksprijs ziet zijn of haar tram begin 2011 een maand lang door Amsterdam rijden.