Gemeente Maastricht

A2-School Maastricht van start


1 november 2010

Wethouder André Willems heeft vandaag, 1 november, het officiële startsein gegeven voor de A2-School Maastricht. Het betreft een maatwerkopleiding waar uitkeringsgerechtigden met een geringe kans op de arbeidsmarkt geschoold worden in werkzaamheden die specifiek gericht zijn op de aanleg van de A2-tunnel. Het gaat om een leerwerkplek volgens het principe leermeester-gezel. Dat wil zeggen dat de leerling naast de theorielessen in de dagelijkse praktijk begeleid wordt door een ervaren werknemer.

Het is voor het eerst in Nederland dat een dergelijke doelgerichte opleiding gestart is. In het project A2 School participeren behalve de gemeente Maastricht ook Leeuwenborg Opleidingen (theorielessen), BV Aanbouw, SPG (Samenwerkingsverband Praktijkopleiding Grondwater en wegenbouw) SWV Nuth, Samenwerkingsverband Bouw, MTB en Prolabor. De school wordt bestuurlijk/administratief ondergebracht in stadion De Geusselt samen met het bouwconsortium Avenue2. De theorielessen vinden op verschillende locaties plaats afhankelijk van de thematiek. Het streven is erop gericht om tien jaar lang gemiddeld 75 nieuwe leerwerkplekken per jaar in te vullen. Het project betreft dus ook de vastgoedontwikkeling bovengronds, die na de opening van de tunnel nog verder gaat.

"De A2-School is een krachtig wapen om mensen die langs de kant staan weer perspectief op een baan te bieden. De tunnelaanleg levert veel werk op de komende jaren. Via leerwerkprojecten, detachering en (her)scholing kunnen we mensen aan de slag krijgen. Het mes snijdt aan twee kanten. De bouwer krijgt goed opgeleide medewerkers, de deelnemers aan de school een inkomen en wat nog belangrijker is een opleiding en werkervaring voor de toekomst," aldus wethouder André Willems (arbeidsmarktbeleid en social return) tijdens de officiële start maandagmiddag.
De A2-school geeft invulling aan `social return' in het A2-project Maastricht en de buurtontwikkelingen in de wijk rond de A2. Social return is het koppelen van sociale doelstellingen bij het aanbesteden cq. ontwikkelen van grote projecten met als specifiek doel meer mensen aan het werk te krijgen. De gemeente Maastricht heeft daartoe afspraken vastgelegd in een convenant met het bouwconsortium Avenue2. Het streven is erop gericht om in totaal 1500 mensen bij social return (inclusief de A2-School) aan de slag te krijgen bij of via het A2-Project Maastricht.

Maandag 1 november zijn de eerste acht deelnemers/leerlingen van start gegaan. De jongste is 19 en de oudste deelnemer is 27 jaar oud. Het zijn alle acht WIJ- of WWB-uitkeringsgerechtigden. Hun werkzaamheden bestaan onder meer uit straatwerk/wegenbouw, grondsanering, bouwrijp maken van grond, aanleggen en optimaliseren van rioolsystemen, etc. Tijdens de opleiding krijgen de deelnemers twee maal een contract van zes maanden. Ze ontvangen na goed gevolg het diploma Assistent Bouwen Infra niveau 1 (te vergelijken met LBO grond-, weg- en waterbouw). Ze maken daarna kans op een vaste baan via de BV Aanbouw of de betrokken aannemersbedrijven.
"Op deze manier is het hele A2-Project Maastricht ook een vliegwiel voor de werkgelegenheid over langere termijn. Want deze mensen zorgen voor meer arbeidspotentieel in deze regio die met vergrijzing kampt," zei wethouder Willems.