Gemeente Utrecht

Seksuele dwang tegengaan met campagne 'Maak seks lekker duidelijk'

Jongeren weerbaar maken tegen ongewenste seks en seksueel grensoverschrijend gedrag voorkomen; dat is het doel van de landelijke campagne 'Maak seks lekker duidelijk'. De GGD'en in de provincie Utrecht organiseren op maandag 1 en dinsdag 2 november de regionale aftrap van de jongerencampagne op het Oosterlicht college (Nieuwegein) en het St. Gregoriuscollege (Utrecht).

De campagne is gericht op jongeren in de leeftijd van 12 tot 18 jaar. Uit een recent onderzoek van de Universiteit Utrecht en de Rutgers Nisso Groep blijkt dat maar liefst 18% van de meisjes en 4% van de jongens wel eens is gedwongen om iets te doen of toe te staan op seksueel gebied. Ongewenst seksueel gedrag kan zowel fysiek (aanraken, zoenen, seks) als mentaal zijn.

In gesprek over seksuele gezondheid
In Utrecht combineren de GG&GD Utrecht en GGD Midden Nederland de lancering van de campagne op twee voortgezetonderwijs scholen met interactieve theatervoorstellingen. Tijdens de voorstellingen gaan de acteurs op ludieke wijze met leerlingen in gesprek over seksuele gezondheid. Daarnaast delen medewerkers van de GGD'en kraskaarten met vragen uit. De antwoorden laten zien hoe jongeren denken over seksualiteit. Ze kunnen vervolgens met hun eigen 'seksuele handleiding' op de foto.

Speciaal voor de campagne is de Hyveswebsite www.maaksekslekkerduidelijk.nl gemaakt, waarbij jongeren worden uitgedaagd na te denken over hun 'handleiding' en deze in te vullen. Ze kunnen hun eigen handleiding vervolgens vergelijken met die van hun Hyvesvrienden. Middels campagneposters in bushokjes en op scholen willen de initiatiefnemers jongeren attenderen op de campagne en bewustwording creëren.

Geef je grens aan
De algemene boodschap voor jongens is: let op signalen die meisjes geven en vraag naar wensen. Voor meiden is het advies: durf aan te geven wat je wensen en grenzen zijn. Als jongeren goed nadenken over hun wensen en grenzen, kunnen ze deze ook beter bewaken.

Doel van de initiatiefnemers -Soa Aids Nederland, de Rutgers Nisso Groep, de ministeries van VWS en OCW- is om seksueel grensoverschrijdend gedrag tegen te gaan. De GGD'en sluiten regionaal op de campagne aan, omdat dit goed aansluit bij de promotie van www.sense.info, dé jongerensite met betrouwbare informatie over seksualiteit.

Voorlichtingscampagne Sense
Sense is het initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om tegemoet te komen aan de behoefte bij jongeren aan betrouwbare informatie over hun lijf, seks en relaties. Naast de spreekuren kunnen jongeren terecht op de website www.sense.info voor informatie of om te chatten met deskundigen. Informatie over Sense spreekuren in de provincie Utrecht is te vinden op www.sense.info/utrecht.




Gemeente Utrecht