Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

28-10-2010

Tweede Waddenlezing op 1 november om 20.00 uur in Leeuwarden: 'Het waddengebied in tijd en ruimte' door professor Salomon Kroonenberg

De Waddenzee ontstond bij de Allerheiligenvloed in 1170 en is daarmee iets ouder dan de Dom van Utrecht. We kunnen ons iets voorstellen bij een duurzame Dom: houden zoals hij is. Maar wat moeten we ons voorstellen bij een duurzame Waddenzee?

De Waddenzee in zijn huidige vorm ontstond bij de Allerheiligenvloed in 1170. Toen brak het Marsdiep door, en bij opvolgende stormvloeden in 1196, 1219 en later in de dertiende eeuw werd het Waddengebied steeds groter.

De Waddenzee is dus ongeveer zo oud als de Dom van Utrecht, die vanaf 1254 werd gebouwd. Het is niet zo moeilijk je voor te stellen wat we zouden bedoelen met een duurzame Dom van Utrecht: houden zoals hij is, noodzakelijke restauraties uitvoeren, liefst met originele materialen, zodat ook toekomstige generaties ervan kunnen genieten.

Maar wat moeten we ons voorstellen bij een duurzame Waddenzee? Moet de Waddenzee behouden blijven zoals hij is? En hoe moet hij er dan uitzien? Zoals hij er uitziet bij eb? Of zoals hij is bij vloed?

Deze en andere vragen komen aan bod in de lezing van professor Salomon Kroonenberg, emeritus hoogleraar Toegepaste Geologie aan de Technische Universiteit Delft, op 1 november aanstaande.

De lezing van prof. Kroonenberg, getiteld 'Het waddengebied in tijd en ruimte', is van 20.00 uur tot 21.30 uur in de Kanselarij (Fries Museum), Turfmarkt 11, 8911 KS te Leeuwarden.

Er is alle gelegenheid om met prof. Kroonenberg en met elkaar in discussie te gaan. Toegang tot de lezing is gratis.