Ingezonden persbericht


Persbericht

Kraak-Vers 'inspiratie-atelier' valt in de smaak

Carpaccio nu lekkerder en 'zijdezacht' dankzij HPP-techniek

Almelo/Eindhoven, 1 november 2010 -- Het zogenoemde inspiratie-atelier van Kraak-Vers, leverancier van dagvers hartig beleg, viel letterlijk en figuurlijk in de smaak bij de bezoekers. Het atelier was onlangs tijdens de beurs Food Inspiration in Eindhoven het decor van diverse foodinnovaties van Kraak-Vers, waaronder carpaccio die met behulp van High Pressure Processing was geproduceerd.

In het atelier bracht Kraak-Vers samen met meesterkok Angélique Schmeinck van Taste-to-Taste een 'ode aan de carpaccio'. Hoogtepunt van dit evenement was de presentatie van de HPP-carpaccio, die perfect van smaak is en sterk verbeterd qua structuur; het vlees wordt zijdezacht. Klanten van Kraak-Vers en overige geïnteresseerden maakten tevens kennis met de 'smaakvrienden' van carpaccio; Angélique Schmeinck zocht de culinaire 'accessoires' die qua smaak uitstekend passen bij carpaccio en paste deze toe in drie heerlijke recepten.

Elk ingrediënt heeft zijn eigen favoriete 'vrienden'. Angélique licht toe: "Een voorbeeld is de tomaat, die dikke vrienden is met mozzarella, basilicum en olijfolie. Maar er zijn tal van ingrediënten en bereidingen waarvan minder bekend is met wie ze een vaste vriendschap hebben opgebouwd. In mijn boek Smaakvrienden zijn al deze vriendschappen te ontdekken."

Over Smaakvrienden / Angelique Schmeinck

Als één van de twee vrouwelijke meesterkoks van Nederland kookt Angélique Schmeinck op sterrenniveau en houdt ze zich bezig met alle facetten van smaak. Ze schreef diverse kookboeken, waarvan Een Mond vol Kunst werd uitgeroepen tot meest innovatieve kookboek van de wereld. Met haar Theater van De Smaak en Culinair Cabaret serveert zij een andere kijk op creativiteit en innovatie. Een wetenschappelijke basis voor haar culinaire denken legde ze tijdens haar opleiding aan het Centrum Ontwikkeling Creatief Denken (COCD).

Over de HPP-techniek

Kraak-Vers maakt gebruik van High Pressure Processing (HPP). Bij deze techniek worden producten koud gepasteuriseerd; pathogenen en micro-organismen worden gedood zonder gebruik van verhitting of conserveringsmiddelen. Met deze technologie ontwikkelt Kraak-Vers producten die veilig, puur, smakelijk en gezond zijn.

Nieuw is dat HPP nu wordt toegepast op rauw vlees. Moeilijkheid daarbij was dat voor een veilige behandeling van rauw vlees een nog veel hogere druk dan gebruikelijk noodzakelijk is. Boven een druk van 3.000 bar treden normaal gesproken namelijk verkleuring en textuurverandering op. Zwanenberg Food Group investeerde veel tijd en middelen om zowel de receptuur als de procesomstandigheden geschikt te maken en te optimaliseren voor carpaccio. Resultaat is dat de structuur sterk is verbeterd.

Over Kraak-Vers

Kraak-Vers, gevestigd te 's-Gravenzande, is leverancier van dagvers hartig beleg. De onderneming snijdt voor onder andere bedrijfsrestaurants, onderwijs- en zorginstellingen en horeca. Met pure broodbelegproducten voor ontbijt, lunch en tussendoor staat Kraak-Vers voor vers, lekker en oorspronkelijk. Kraak-Vers verpakt ambachtelijke producten, volgens traditionele recepten en bereidingswijzen. Het assortiment dagvers broodbeleg wordt elke dag vers gesneden en verpakt. Kraak-Vers behoort tot Zwanenberg Food Group, één van de grootste vleesverwerkende ondernemingen van de Benelux.

Noot voor de redactie /