Raad van State


maandag 1 november 2010
Zitting over het verzoek van een maatschap uit Den Dungen aan de Raad van State om een eerdere uitspraak te herzien. Het gaat om een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 24 maart 2010, over het Tracébesluit Omlegging Zuid-Willemsvaart Maas-Den Dungen van de toenmalige minister van VROM. De uitspraak is te vinden op deze site onder zaaknummer 200806140/1. De uitspraak gaat over de omlegging van de Zuid-Willemsvaart ten oosten van 's-Hertogenbosch. De maatschap was tegen het tracébesluit in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, omdat zij vreesde voor wateroverlast op haar gronden als gevolg van zowel de omlegging van de Zuid-Willemsvaart als de aanleg van de Rosmalense Aa en het project 'Dynamisch Beekdal'. Volgens de Raad van State konden de nadelige gevolgen van de vernatting als gevolg van de aanleg van de zogenoemde minimale variant van de Rosmalense Aa, worden weggenomen. En bij de aanleg van de natuurlijke variant van de Rosmalense Aa zou de maatschap worden onteigend, zodat er geen noodzaak was om in te gaan op de mogelijke vernatting van de gronden, aldus de Raad van State in maart jl. De maatschap heeft om herziening van deze uitspraak verzocht. Volgens haar stond voor de minister voor de uitspraak al vast dat de natuurlijke variant van de Rosmalense Aa zou worden aangelegd, en had in de uitspraak ingegaan moeten worden op de consequenties voor haar gronden. (zaaknummers 201009781/1 en 201009781/2)
Zitting over de vergunning die de voormalige minister van LNV heeft verleend voor het opvissen van zwaardschedes en mesheften (ensis) in de visserijzone in de periode van 12 tot en met 31 maart 2007. De vergunning is verleend aan Prins & Dingemanse en Roem van Yerseke. Ensis B.V. is het niet eens met de vergunning. Volgens het bedrijf is de vergunning verleend in strijd met het Beleidsbesluit Schelpdiervisserij. Hierin zou bepaald zijn dat vergunningen voor het vissen op schelpdieren alleen worden verleend aan bedrijven die in het verleden aantoonbaar en in belangrijke mate op schelpdieren hebben gevist. Prins & Dingemanse en Roem van Yerseke zouden niet aan die eis voldoen. Ook zou de minister bij haar besluit onvoldoende oog hebben gehad voor de belangen van Ensis B.V. De rechtbank in Middelburg verklaarde in februari jl. een eerder beroep van het bedrijf ongegrond. Tegen die uitspraak komt het in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201003355/1)

11.15 uur

wethouders van Cuijk om een bouwvergunning te verlenen voor 23 appartementen en ruim 600 m2 aan bedrijfsruimte aan het Deken van den Ackerhof, 't Tuigleerstraatje en het Tuigleerplein in Cuijk. Op de plaats waar het appartementencomplex en de bedrijfsruimte hadden moeten komen was ooit een leerlooierij gevestigd. Royal Regouin International en de Zeemleerindustrie Nijmegen hadden om de bouwvergunning gevraagd. Het gemeentebestuur heeft de bouwvergunning geweigerd, omdat de gebouwen van de voormalige leerlooierij een zogenoemd beeldbepalend object is dat dat behouden zou moeten blijven. Verder zou het bouwplan in strijd zijn met de redelijke eisen van welstand. De rechtbank in Den Bosch oordeelde in januari 2010 dat het gemeentebestuur de vergunning terecht heeft geweigerd omdat het bouwplan in strijd is met de welstandseisen. Tegen die uitspraak komen de bedrijven in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201002191/1)

12.45 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Amsterdam van het bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Overamstel'. Het bedrijventerrein maakt onderdeel uit van het gebied Overamstel. Het gebied Overamstel wordt omgevormd van een 'traditioneel' werkgebied naar een gemengd grootstedelijk woon-werkgebied. Het gebied waarop het plan betrekking heeft, wordt begrensd door de insteekhaven en de westkant van de Duivendrechtse Vaart, de zuidkant van de ringlijn en de Daniël Goedkoopstraat en Spaklerweg aan de (zuid)oostkant. In het gebied bevinden zich bedrijven en woonboten. Deze laatste liggen in de Duivendrechtse Vaart parallel aan de kade. De Kauwgomballenfabriek die gevestigd is in het gebied komt tegen het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het bedrijf verzet zich tegen de bouwhoogte van 21 meter die langs de Spaklerweg is toegestaan. Volgens het bedrijf verdwijnt hierdoor de zichtlocatie van de Kauwgomballenfabriek en wordt de fabriek ingesloten door hogere bebouwing. Ook de Vereniging Woonboten Groene Staart Watergraafsmeer komt in beroep. De vereniging is het er niet mee eens dat de tuinen bij de woonboten in het plan zijn bestemd voor verkeersdoeleinden. Verder zouden er twee woonboten verplaatst moeten worden om zichtlijnen te creëren op de Duivendrechtse Vaart. De vereniging is het hier niet mee eens. (zaaknummer 201003914/1)

13.00 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Meppel heeft verleend voor de verbouwing van een pand aan het Zuideinde in Meppel voor een kinderdagverblijf en een naschoolse opvang. Omdat het bestemmingsplan een kinderdagverblijf op deze locatie niet mogelijk maakt, heeft het gemeentebestuur ook een vrijstelling van het plan verleend. De Stichting Speelwerk Kinderopvang uit Meppel had om de vergunning gevraagd. De buurman is het niet eens met de verbouwplannen en kwam eerder in beroep bij de rechtbank in Assen. Volgens de man had het gemeentebestuur geen vrijstelling voor het kinderdagverblijf mogen verlenen, omdat de spelende kinderen voor geluidsoverlast zorgen in de rustige woonwijk. De rechtbank stelde de man in januari 2010 in het ongelijk. Hij laat het er niet bij zitten en komt tegen de uitspraak in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201002143/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.