Politie Kennemerland

Speciale aanpak politie tegen overvallers

Politie Kennemerland start Donkere-Dagen-Offensief tegen overvallers

KENNEMERLAND, 27-10-2010

Overvallers zijn tijdens de donkere maanden (aan het eind en aan het begin van het jaar) actiever dan in de rest van het jaar. De politie Kennemerland start 1 november a.s. een zogenaamd Donkere-Dagen-Offensief tegen overvallen. Daarmee denkt de politie de heterdaadkracht te vergroten. De politie is in de donkere periode extra alert op overvallen en zij is met meer mensen op straat. Dit betekent dat bij de aanpak van overval met name op risicovolle locaties, tijdens risicodagen en uren, meer motorrijders worden ingezet, een helicopter op afroep beschikbaar is en extra verkeerscontroles (gericht op kentekenregistratie) plaats vinden. Daarnaast zullen wijkagenten intensief winkeliers informeren over het nemen van preventieve maatregelen.

Over het algemeen zijn daders van overvallen goed voorbereid. Zij zijn vaak uitstekend op de hoogte van de situatie die zij kunnen aantreffen. Bijna altijd is er sprake van voorobservatie. Als daders bijvoorbeeld een overval op een winkel willen plegen, dan zullen zij vooraf de situatie bekijken. Zij zullen tijdens de openingstijden een keer de winkel en mogelijk het kantoorgedeelte of de opslag observeren. Dat kunnen kunnen jongeren zijn, vaak tussen de 18 en 25 jaar, die met 2 of
3 man tegelijk naar binnen komen en met bijvoorbeeld één enkel gekocht blikje frisdrank de zaak weer verlaten. Zij kunnen tijdens het winkelen alles goed in zich hebben opgenomen en vaak nog wat fotos met hun mobieltje hebben gemaakt.

Andere voorbeelden van ongewone situaties zijn: onbekenden die ruim voor de openingstijd al quasi- nonchalant in een etalage staan te kijken, mensen die in een bushokje zitten en zicht hebben op en rond de winkel en vermoedelijk niet op de bus zitten te wachten. Of onbekenden die op een brommer hangen of in een auto hangen met uitzicht op de winkelactiviteiten. Noteer altijd de kentekens van voertuigen waar mensen zich in verplaatsen en deel die met de politie. Dergelijke informatie kan van cruciaal belang zijn bij het oplossen van een overval.

De politie is telefonisch bereikbaar op nummer: 0900 8844. Uiteraard kunnen tips of informatie ook anoniem worden doorgegeven aan Stichting M (Meld Misdaad Anoniem): 0800 7000.