Senternovem


01-11-2010 |

Lighting System Legislation bespaart op het totaalplaatje

Eisen stellen aan de energie-efficiëntie van het totale lichtsysteem in plaats van aan de afzonderlijke onderdelen. Dat is de kern van de Lighting System Legislation (LSL), een voorstel voor toekomstige regelgeving waaraan op dit moment gewerkt wordt door CELMA/ELC. Volgens de Europese koepelorganisatie voor de lichtindustrie levert de nieuwe aanpak tot wel zeventig procent energiebesparing op voor verlichting in gebouwen en bij wegen.

Bulb Met de Lighting System Legislation maakt de verlichtingsindustrie zich sterk voor de beoordeling van de energie-efficiëntie van het gehele systeem en niet alleen die van de lamp of het armatuur. En met succes. De Europese Commissie heeft het voorstel inmiddels voorgelegd aan de 27 Europese lidstaten en expertgroepen. De eerste positieve reacties zijn binnen.

Systeem-as
"Zo'n 14 procent van al het energiegebruik in Europa zit in verlichting. Een aanwijsbare taartpunt met veel besparingspotentieel", vertelt Kay Rauwerdink, voorzitter van de Taskforce LSL en bij Philips Lighting verantwoordelijk voor Regelgeving en Standaardisatie. "Verlichting kan met de helft van de energie toe als we gebruikmaken van intelligent ontworpen, juist geïnstalleerde en goed werkende lichtsystemen." Volgens Rauwerdink is een voorwaarde dat we kijken naar de efficiëntie van het totale systeem, en niet naar de onderdelen waaruit de installatie is opgebouwd. "Richt je op de systeem-as en niet op de product-as."

EcoDesign
Volgens CELMA/ELC kan de LSL de Europese Commissie helpen met het behalen van haar doelstelling om in 2020 twintig procent minder energie te gebruiken ten opzichte van 1990. Volgens de huidige Europese EcoDesign-richtlijn kan de Commissie energie-efficiëntie-eisen stellen aan producten, zoals verlichtingsproducten. Daarmee laat de EcoDesign-richtlijn een groot deel van het besparingspotentieel onbenut volgens Rauwerdink. "Door de energie-efficiëntie-eis van afzonderlijke producten te verhogen, zoals de Ecodesign-richtlijn doet, kom je tot een energiebesparing van 35 procent. Als je volgens de LSL het hele lichtschema aanpakt, levert dat tot wel zeventig procent besparing op."

Kijken naar de gehele keten
Ook het plan om armaturen te voorzien van een energielabel levert volgens Rauwerdink uiteindelijk te weinig op. "Lampen en armaturen kan je niet los zien van elkaar en van de situatie waarin ze toepassing vinden. Bovendien, als je kijkt naar het hele systeem, is een apart energielabel voor een armatuur of een lamp niet nodig." LSL gaat dus verder dan het product en kijkt naar de gehele keten, van lichtontwerp tot onderhoud van de installatie. Naast lampen en armaturen zijn ook slimme regelsystemen van belang om het besparingspotentieel te benutten. "Op dit moment heeft 90 tot 95 procent van de gebouwen geen controls", vertelt Rauwerdink. Dat betekent dat als 's morgen het licht aan gaat, met geluk iemand het 's avonds ook weer uit doet. Met als resultaat dat de meeste verlichting uren lang voor niks brandt. Met slimme systemen is het energiegebruik in dit soort situaties te halveren."

Benchmark en waarborging
Binnen de LSL wordt bij het lichtontwerp naast de energie-efficiëntie ook de lichtkwaliteit gewaarborgd. Goede verlichting zorgt dat mensen in staat zijn een taak naar behoren te volbrengen en zich prettig voelen in de omgeving. Beoordeling van de energie-efficiëntie van het gehele systeem betekent dat al bij het lichtontwerp hiermee rekening gehouden moet worden. Rauwerdink: "Om daar zicht op te krijgen, kan de lichtontwerper gebruikmaken van een referentietabel, gebaseerd op de Lighting Energy Numeric Indicator (LENI) methodologie, die ook geschikt is voor buitenverlichting." Voor de overheid is het van belang dat de beoogde energiebesparing gehaald gaat worden. Daarom wil de lichtbranche een protocol introduceren dat waarborgt dat het lichtontwerp ook echt geïnstalleerd wordt. Het protocol omvat na de installatie ook het periodiek onderhoud en de inregeling van de lichtsystemen.

Contact

Voor meer informatie over de LSL kunt u contact opnemen met Marcel van Haren van de Nederlandse Licht Associatie,
e-mail: marcel.van.haren@fme.nl.
Wijzigingsdatum |

01-11-2010