Senternovem


01-11-2010 |

Facilitair managers aan de slag met vervanging conventionele verlichting

Met een positieve en leerzame bijeenkomst ging eind september het pilotproject `Facilitair managers en verlichting' van start. Acht deelnemers, werkzaam in diverse sectoren, deelden tijdens de eerste bijeenkomst hun ervaring over de overgang van conventionele verlichting naar energiezuinige. "Het blijft echter niet bij praten. We willen echt resultaten boeken", aldus deelnemer Frank Postema, technisch adviseur bij het Intern Dienstencentrum van Gemeente Den Haag.

Cartoon facilitair managers De opzet van de pilot is dat de facilitair managers een praktische case inbrengen die ze - al dan niet samen met een installateur - in het eigen pand uitvoeren. Tijdens de periodieke bijeenkomsten worden de ervaringen besproken en biedt de Taskforce Verlichting van Agentschap NL ondersteuning in dit vervangings- en onderzoeksproces. De schat aan informatie die de bijeenkomsten oplevert, kan later ingezet worden om andere facilitair managers beter te kunnen ondersteunen bij de overstap van conventionele verlichting naar energie-efficiënte.

Ervaringen delen
De afdeling Gebouwen & Installaties is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van 130 gebouwen en monumenten in Den Haag. Postema geeft advies over energiemanagement en bekijkt samen met de technisch gebouwbeheerder de mogelijkheden om energie te besparen. Hij is enthousiast over de pilot. "Ik krijg vaak aanbiedingen voor kennisuitwisseling en bijeenkomsten, maar dit is wel een uitzonderlijk goed initiatief. Dit komt onder meer door de deelname van Agentschap NL als onafhankelijke partij. Het is erg goed om te zien en horen van anderen hoe zij problemen in de praktijk oplossen." Postema heeft inmiddels al een afspraak gemaakt met een collega van de Universiteit van Tilburg - een van de andere deelnemers aan de pilot - om daar op locatie te gaan kijken.

Duidelijke structuur
De meerwaarde van de bijeenkomsten zit volgens Postema ook in de duidelijke projectmatige structuur. "Het is niet alleen luisteren, maar er wordt ook wat van de deelnemende facilitair managers verwacht. Ik moet bijvoorbeeld een doelstelling formuleren en een plan van aanpak schrijven. In april bekijken we wat de proeven daadwerkelijk hebben opgeleverd." Alle resultaten van de pilot worden uiteindelijk gebundeld in een leaflet.

Spanningsveld
Tijdens de eerste bijeenkomst kwam het spanningveld tussen techniek en gebruiker ter sprake. Postema: "Technisch is veel mogelijk, maar we lopen bij vervanging wel eens tegen de gebruiker aan. Het vervangen van armaturen of lampen kan storend zijn. Daarnaast willen mensen vaak geen verandering." Volgens Postema is het niet alleen de techniek die vooruitgang moet boeken, ook de gebruiker dient mee te gaan met innovaties op verlichtingsgebied. Facilitair managers moeten dus niet alleen de techniek beheren, maar ook de kwaliteiten hebben om gebruikers bekend te maken met de gevolgen van innovatie. "Aanwezigheiddetectie klinkt leuk en als organisatie denk je dat je goed bezig bent, maar bij te veel beweging is dat weer niet gunstig voor het energiegebruik. Of het levert de klacht op `als ik stil zit dan gaat ineens het licht uit'. Het is soms fijn om te horen hoe een ander het heeft aangepakt. In die behoefte voorziet de pilot."

Vervangingsproef
Postema en zijn collega Jacques de Ligt brengen een vooralsnog kleinschalige proef in, die ze uitvoeren in het grootste pand van hun gemeente: het stadhuis in Den Haag. Zo'n twintig reguliere T8-lampen in een aantal kamers en een gang worden vervangen door hoogrenderende T5-lampen. Die hebben dezelfde lichtopbrengst, maar besparen dertig tot veertig procent op energiegebruik. Uit een eerste rapportage van de proef blijkt dat de terugverdientijd zo'n 5,5 jaar is. "Dit biedt perspectief, omdat we in Den Haag duurzaamheidmaatregelen uitvoeren die we binnen tien jaar kunnen terugverdienen." Zie voor nadere informatie over de toegepaste techniek het artikel over GreenFox in deze nieuwsbrief.

Contact

Meer informatie over de pilot is verkrijgbaar bij Elwin Baris van Agentschap NL, email: elwin.baris@agentschapnl.nl, tel. (088) 602 25 32.
Wijzigingsdatum |

01-11-2010