Academisch ziekenhuis Maastricht

SUMMUM Magazine najaar 2010 verschenen Publicatiedatum: 29-10-2010 Bron: SdC Auteur: SdC Datum: 01-11-2010

SUMMUM Magazine is het blad voor externe relaties en medewerkers van het Maastricht Universitair Medisch Centrum+. In de SUMMUM die dit najaar in de postbus, op de mat of op het bureau valt, onder meer de volgende onderwerpen.

Diversiteit Het Maastricht UMC+ bereidt zich voor op een verdere toename van het aantal vrouwen in de gezondheidszorg. Met specifieke coaching van vrouwelijk talent bijvoorbeeld. En diversiteitstrainingen gericht op de gewenste cultuuromslag. Uitgangspunt vormt het idee dat die diversiteit, ook in de top, leidt tot een betere zorg voor de patiënt.

Overgewicht Maurice Frijns was één van de proefpersonen die door middel van de EndoBarrier de strijd aanging met zijn overgewicht. In een half jaar tijd lukte het hem om maar liefst 45 van zijn 195 kg kwijt te raken. Zijn eerder geplande maagverkleinings-operatie vindt hij nu dan ook niet meer nodig. "Het is nu eenvoudig om een dieet van 1500 calorieën te volgen."

Europubhealth De Maastrichtse vakgroep International Health is toegetreden tot het consortium van vooraanstaande buitenlandse universiteiten dat de internationale Europubhealth master aanbiedt. Deze leidt studenten op in het ontwerpen, plannen en onderzoeken van grootschalige gezondheidszorgprogramma's.

Meten ín hersenen Het besluit om wel of niet te opereren bij epilepsie is gebaseerd op een risico-analyse. Bij een aantal patiënten is het dan noodzakelijk rechtstreeks op of in de hersenen de elektrische activiteit te registreren. Tot voor kort was het niet mogelijk in de hersenen te meten. Met intracerebrale registratie ofwel EEG kan dit wel. Het samenwerkingsverband Maastricht UMC+ en Epilepsiecentrum Kempenhaeghe is koploper in Nederland op dit gebied.

Slaapproblemen Langdurige slaapproblemen komen bij verstandelijk gehandicapten drie tot vijf keer meer voor dan bij niet verstandelijk gehandicapten. `Normale' slaapmiddelen werken niet of slecht. Melatonine - een geneesmiddel dat het slaap-waakritme reguleert - daarentegen wel. Bovendien heeft het een gunstig effect op gedragsproblemen overdag, zo blijkt uit onderzoek van promovendus en arts verstandelijk gehandicapten (AVG)drs. Wiebe Braam.

European Master in Neuroscience Een innoverende, nieuwe tweejarige research master in de neurowetenschappen die wordt gedragen door acht Belgische, Duitse en Nederlandse universiteiten en die in Maastricht wordt gegeven. Dat is de European Master in Neuroscience (EMiN).

Plaques Eke dag sterven in Nederland 65 mensen aan een hart- of herseninfarct. Ze worden veroorzaakt door het scheuren van plaques; vetophopinggen aan de binnenkant van de grote bloedvaten.Volgens prof.dr. Mat Daemen kan het aantal infarcten de komende jaren omlaag. De hoogleraar is expert in onderzoek naar plaques.

Ziektelast-meter chronisch zieke patiënten Om de ernst van hun ziekte vast te stellen, worden COPD-patiënten nog altijd fysiologisch (lichamelijk) gemeten. Om ook te meten hoe patiënten zelf hun ziekte ervaren ontwikkelen het Maastricht UMC+ en CIRO+ een zogeheten ziektelast-meter.

Pathologie De uit Duitsland afkomstige prof.dr. Axel zur Hausen is het nieuwe hoofd van de vakgroep Pathologie. "De goede infrastructuur van het Maastricht UMC+ biedt veel mogelijkheden, evenals de internationale reputatie voor het onderzoek. Bovendien kan ik hier het diagnostisch werk anders organiseren, zodanig dat de diagnostiek versneld wordt."