GroenLinks

Maak een einde aan gif in groente en fruit

Maandag 1 november 2010, 17:08u - Bruno Braakhuis
* Kamervragen; voedselveiligheid; landbouw

GroenLinks vindt het onacceptabel dat kinderen onnodig veel gif binnen krijgen als ze groente en fruit eten. Uit de vandaag verschenen 'Weet wat je eet Gifmeter' blijkt dat 5 op de duizend jonge kinderen in Nederland gezondheidsrisico's lopen en internationale acute gezondheidsnormen worden overschreden. GroenLinks-Kamerlid Bruno Braakhuis stelt vandaag schriftelijke vragen aan staatssecretaris Bleker (Landbouw).

De Gifmeter is gebaseerd op metingen van de Voedsel en Waren Autoriteit. Deze constateert dat er bij druiven en peer in de Nederlandse supermarkten te hoge residuen landbouwgif zit. Pas als de twee keer de Maximale Residu Limiet wordt overschreden gaat de nieuwe Voedsel en Warenautoriteit over tot handhaving waardoor met name jonge kinderen willens en wetens blootgesteld worden aan giftig fruit.

Volgens GroenLinks moet de overheid ervoor zorgen dat consumenten die groente en fruit kopen er van uit moeten kunnen gaan dat dit voedsel veilig is. Zeker als het kwetsbare jonge kinderen betreft.

Er zijn een heleboel gifstoffen in Nederland en Europa toegestaan als bestrijdingsmiddel die door de Wereldgezondheidsorganisatie als `zeer gevaarlijk' worden geclassificeerd. GroenLinks pleit voor strengere regelgeving en betere controle.

Schriftelijke vragen Bruno Braakhuis van GroenLinks aan staatssecretaris Bleker van ELI en minister Schippers van VWS over het rapport `De Weet wat je eet Gifmeter' over bestrijdingsmiddelen op groente en fruit


1. Kent u het rapport `De Weet wat je eet Gifmeter Bestrijdingsmiddelen op groente en fruit, Analyse controlegegevens nVWA 2009' van 1 november 2010?

2. Wat vindt u ervan dat het aantal gezondheidsrisico's voor jonge kinderen, waar internationale acute gezondheidsnormen werden overschreden, net als vorig jaar 0,5% is?

3. Waarom heeft de nVWA niet ingegrepen bij constatering van gezondheidsrisico's bij druiven en peer in Nederlandse supermarkten?
4. Waarom controleert en handhaaft de nVWA alleen op gezondheidsrisico's wanneer de Maximale Residu Limiet (MRL) tweemaal wordt overschreden, waardoor met name jonge kinderen onnodig blootgesteld worden aan te hoge residuen landbouwgif?
5. Bent u bereid de nVWA eerder te laten controleren en handhaven dan nu het geval is, zodat met name jonge kinderen niet meer onnodig worden blootgesteld aan te hoge residuen landbouwgif? Waarom (niet)?
6. Wat vindt u er van dat Nederlandse aardbeien, appel, peer en sla méér vervuild zijn dan dezelfde producten uit het buitenland en wat gaat u hier aan doen?

7. Bent u bereid op Europees niveau te pleiten voor een verbod op de nu in Europa toegestane stoffen die door de Wereldgezondheidsorganisatie als `zeer gevaarlijk' geclassificeerd worden? En bent u bereid deze stoffen op nationaal niveau te verbieden?

8. Hoe lang duurt het voor een wettelijke norm wordt aangepast aan de nieuwste wetenschappelijke inzichten van de
Wereldgezondheidsorganisatie met betrekking tot gezondheidsrisico's?
9. Vindt u dat het een taak van maatschappelijke organisaties is om jaarlijks over te gaan tot publicatie van de meetgegevens van de nVWA, of vindt u dat dit een taak van de nVWA zelf is?