GroenLinks
Maak een einde aan gif in groente en fruit
Maandag 1 november 2010, 17:08u - Bruno Braakhuis
* Kamervragen; voedselveiligheid; landbouw
GroenLinks vindt het onacceptabel dat kinderen onnodig veel gif binnen
krijgen als ze groente en fruit eten. Uit de vandaag verschenen 'Weet
wat je eet Gifmeter' blijkt dat 5 op de duizend jonge kinderen in
Nederland gezondheidsrisico's lopen en internationale acute
gezondheidsnormen worden overschreden. GroenLinks-Kamerlid Bruno
Braakhuis stelt vandaag schriftelijke vragen aan staatssecretaris
Bleker (Landbouw).
De Gifmeter is gebaseerd op metingen van de Voedsel en Waren
Autoriteit. Deze constateert dat er bij druiven en peer in de
Nederlandse supermarkten te hoge residuen landbouwgif zit. Pas als de
twee keer de Maximale Residu Limiet wordt overschreden gaat de nieuwe
Voedsel en Warenautoriteit over tot handhaving waardoor met name jonge
kinderen willens en wetens blootgesteld worden aan giftig fruit.
Volgens GroenLinks moet de overheid ervoor zorgen dat consumenten die
groente en fruit kopen er van uit moeten kunnen gaan dat dit voedsel
veilig is. Zeker als het kwetsbare jonge kinderen betreft.
Er zijn een heleboel gifstoffen in Nederland en Europa toegestaan als
bestrijdingsmiddel die door de Wereldgezondheidsorganisatie als `zeer
gevaarlijk' worden geclassificeerd. GroenLinks pleit voor strengere
regelgeving en betere controle.
Schriftelijke vragen Bruno Braakhuis van GroenLinks aan
staatssecretaris Bleker van ELI en minister Schippers van VWS over het
rapport `De Weet wat je eet Gifmeter' over bestrijdingsmiddelen op
groente en fruit
1. Kent u het rapport `De Weet wat je eet Gifmeter Bestrijdingsmiddelen
op groente en fruit, Analyse controlegegevens nVWA 2009' van 1 november
2010?
2. Wat vindt u ervan dat het aantal gezondheidsrisico's voor jonge
kinderen, waar internationale acute gezondheidsnormen werden
overschreden, net als vorig jaar 0,5% is?
3. Waarom heeft de nVWA niet ingegrepen bij constatering van
gezondheidsrisico's bij druiven en peer in Nederlandse supermarkten?
4. Waarom controleert en handhaaft de nVWA alleen op
gezondheidsrisico's wanneer de Maximale Residu Limiet (MRL) tweemaal
wordt overschreden, waardoor met name jonge kinderen onnodig
blootgesteld worden aan te hoge residuen landbouwgif?
5. Bent u bereid de nVWA eerder te laten controleren en handhaven dan
nu het geval is, zodat met name jonge kinderen niet meer onnodig worden
blootgesteld aan te hoge residuen landbouwgif? Waarom (niet)?
6. Wat vindt u er van dat Nederlandse aardbeien, appel, peer en sla
méér vervuild zijn dan dezelfde producten uit het buitenland en wat
gaat u hier aan doen?
7. Bent u bereid op Europees niveau te pleiten voor een verbod op de nu
in Europa toegestane stoffen die door de Wereldgezondheidsorganisatie
als `zeer gevaarlijk' geclassificeerd worden? En bent u bereid deze
stoffen op nationaal niveau te verbieden?
8. Hoe lang duurt het voor een wettelijke norm wordt aangepast aan de
nieuwste wetenschappelijke inzichten van de
Wereldgezondheidsorganisatie met betrekking tot gezondheidsrisico's?
9. Vindt u dat het een taak van maatschappelijke organisaties is om
jaarlijks over te gaan tot publicatie van de meetgegevens van de nVWA,
of vindt u dat dit een taak van de nVWA zelf is?