Gemeente Twenterand


Concept kadernota Wet maatschappelijke ondersteuning gereed

College roept op tot reactie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Twenterand heeft de nieuwe kadernota Maatschappelijke ondersteuning gemeente Twenterand 2011 - 2014 in concept gereed. In deze nota staan de plannen voor de komende vier jaar voor de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo). "Er zitten belangrijke accentverschuivingen in de nota," aldus wethouder Binnenmars. "Mensen worden gevraagd mee te doen, mee te denken, de eigen kracht benutten. Niet de overheid bepaalt, maar de Wmo-gebruikers hebben een belangrijke stem"

Iedere gemeente moet op grond van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) een beleidsplan opstellen waarin het Wmo-beleid is vastgesteld. De Wmo is een brede wet en raakt iedereen, zoals volwassenen, kinderen en jongeren, mensen met beperkingen of verslavingsproblemen. Iedereen wordt daarom verzocht te reageren op de concept kadernota.

`Meer samenleven'
Het accent verschuift in de nieuwe nota naar Meedoen! Basis is de behoefte van mensen in plaats van rechten, de eigen kracht in plaats van een bepalende overheid. Met andere woorden, de Wmo sluit beter aan op de behoeften van de mensen die er gebruik van maken. Wethouder Binnenmars daarover: "Uiteraard vergeten wij niet dat wij als overheid zorg moeten blijven dragen voor kwetsbare groepen in de samenleving." Daar hoort volgens Binnenmars ook ondersteuning bij, als zij zich niet kunnen redden. Hij benadrukt nogmaals de inzet van eigen kracht, omgeving en voorzieningen: "Hiermee kunnen we voorzien in behoeften van iedereen, ook degenen voor wie dat minder vanzelfsprekend is. De nota gaat daarom uit van meer samenleven."

Prioriteiten
De gemeenten Hellendoorn, Rijssen-Holten, Twenterand, Tubbergen en Wierden werkten samen om tot deze visie te komen. En dat in een tijd waarin gemeenten voor flinke opgaven staan, veroorzaakt door demografische ontwikkelingen, decentralisatie van taken, maar zeker ook door de economische ontwikkelingen. Om die reden zijn in de kadernota de volgende prioriteiten gesteld:

* anders, slimmer werken, meer passend bij de logica van de inwoners;
* burgerparticipatie inzetten;

* inwoners moeten ondersteuning krijgen die beter aansluit bij hun behoefte, hoewel de vorm kan wijzigen. Organisaties veranderen hierin mee, bijvoorbeeld via prestatieafspraken;
* behouden van een sterke basis die participatie bevordert, ondersteunt en preventief werkt. Het gaat hier om effectieve activiteiten. Vrijwilligerswerk en mantelzorg zijn de pijlers die zo veel mogelijk overeind gehouden moeten worden;
* integraliteit en samenwerking omdat dit vaak de kwaliteit verhoogt en bovendien kosten bespaart;

* belang van (preventief) jeugdbeleid: de toekomst; (nieuwe) wettelijke taken die op gemeenten afkomen beter te regelen, zoals de afslanking van de AWBZ en de plannen tot overheveling van delen van de Jeugdzorg;

* met de nodige creativiteit de eigen kracht van mensen benutten, waarbij samenwerking onontbeerlijk is. De rol van de gemeente wijzigt door deze visie, maar ook vanwege de economische situatie.

Samen met de inwoners
Het college van de gemeente Twenterand heeft met vier buurgemeenten samen de Wmo actief opgepakt en gaat deze samenwerking de komende periode intensiveren. De gemeente wil ook de inwoners van Twenterand bij de ontwikkeling van het gemeentelijk Wmo-beleid betrekken. Ook de Adviesraad Wmo is gevraagd te reageren. Zij vertegenwoordigen de klanten van Wmo-voorzieningen en alle inwoners met een relatie tot de Wmo.

Adviesraad Wmo -> speciale rol
De Adviesraad Wmo is door de gemeenteraad ingesteld en heeft tot taak de gemeente te adviseren over de Wmo. Nu deze nieuwe nota er ligt, wil de Adviesraad graag in contact komen met inwoners en organisaties die een relatie hebben met de Wmo. Doel is om samen deze nota te bespreken en een duidelijke inspraakreactie te geven over deze nota.

De Adviesraad is te bereiken via de voorzitter, mevrouw M. Joosten, 0546 - 644876 of via mat.joosten@zonnet.nl.

Inzagetermijn
Sinds vrijdag 29 oktober 2010 ligt de visie gedurende vier weken ter inzage in de hal van het gemeentehuis te Vriezenveen tijdens de openingsuren. Ook staat de conceptnota op deze pagina.

Inspreken?
Gedurende de inzagetermijn kunnen schriftelijke inspraakreacties worden ingediend. De inspraakreacties kunnen gericht worden aan het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Twenterand, Postbus 67, 7670 AB Vriezenveen of per email: info@twenterand.nl

Na de inspraaktermijn vindt een beoordeling van de reacties plaats. Bekeken wordt of de reacties aanleiding geven om het voorstel bij te stellen. Alle ingekomen schriftelijk reacties krijgen bericht nadat nadere besluitvorming plaats heeft gevonden.

Meer informatie
Nadere informatie over de concept kadernota Wmo is verkrijgbaar bij de Afdeling Beleid van de gemeente Twenterand, 0546 - 840 840.